‘Asielzoekers naar Griekenland terugsturen is onverantwoord’

Het is zeer verontrustend, vinden Europese vluchtelingenorganisaties, dat steeds meer Europese landen gebruik maken van de Dublin II-verordening om asieldossiers door te schuiven naar Griekenland.
Volgens die Europese richtlijn kunnen asielzoekers die hun aanvraag indienen in een ander Europees land dan de lidstaat waar ze de eerste maal  geregistreerd zijn, worden teruggestuurd naar dat eerste land.
Zelfs de lidstaten die aanvankelijk zeer weigerachtig stonden tegenover de Dublin II-verordening, waaronder België, sturen nu asielaanvragers terug. België repatrieerde in januari nog een tiental vluchtelingen, waaronder verscheidene Afghanen, naar Griekenland. Opvallend is dat de Raad van Vreemdelingenbetwistingen in drie recente uitspraken oordeelde dat asielzoekers zelf het risico op een slechte behandeling in Griekenland moet aantonen aan de hand van feitelijke en concrete gegevens. Een gevaarlijk precedent, vindt integratiecentrum De Foyer.
In het nieuwe rapport De Dublin II-val roept mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) Europese lidstaten op geen asielzoekers meer terug te sturen naar Athene zolang de Griekse asiel- en opvangprocedure niet voldoet aan de Europese normen. Griekenland zette Europese richtlijnen weliswaar om in nationale wetgeving, maar past die in de praktijk niet toe. In het rapport stelt AI dat asielzoekers in Griekenland nauwelijks toegang hebben tot de opvang- en asielprocedure. De asielbeschermingscijfers in Griekenland zijn bovendien extreem laag –dat is een publiek geheim. Volgens de Griekse afdeling van het VN-vluchtelingencommissariaat (Unhcr) kregen vorig jaar 61 mensen tijdelijke bescherming en werden 24 vluchtelingendossiers goedgekeurd, op een totaal van 20.000 asielaanvragen.
AI is echter ook heel erg bekommerd dat Griekenland het principe van non refoulement schendt, het Europees verbod om een vluchteling terug te zenden naar een regio waar hij of zij vervolging vreest. Volgens officiële cijfers stuurde Griekenland in 2008 echter 221 Irakezen terug naar Irak, ondanks de zeer precaire veiligheidssituatie. Griekenland stuurt asielzoekers ook terug naar Turkije voor hun asielclaim rechtmatig is behandeld. Turkije verleent geen of enkel zeer beperkte tijdelijke bescherming aan niet-Europese asielzoekers. En ook Ankara maalt er niet om Irakezen, Afghanen, Palestijnen, Iraniërs terug de grens over te sturen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.