Asielzoekers in Polen protesteren tegen opsluiting

Vluchtelingen die het geluk opzoeken in EU-lidstaat Polen komen daar in opvangcentra terecht die niet moeten onderdoen voor een gevangenis. 73 migranten gingen half oktober in hongerstaking in de hoop dat de autoriteiten zich hun lot zouden aantrekken. Er werd een onderzoek ingesteld.

Polen telt momenteel 380 asielzoekers, illegale migranten die verdeeld over zes gesloten centra zitten te wachten op niets. Hun misdaad: het oversteken van de EU-grens zonder juiste documenten.

Midden oktober gingen 73 asielaanvragers uit vier centra in hongerstaking. Ze eisten hiermee  het recht op informatie in een taal die ze verstaan, het recht op contact met de buitenwereld, gezondheidszorg, onderwijs voor de kinderen en een einde aan het buitensporig geweld in de opvangcentra. In het verleden werden stakers gestraft en geïsoleerd zonder dat het publiek daarvan op de hoogte was.

Buitenstaanders geen toegang

Naar aanleiding van de recente klachten heeft justitie een onderzoek ingesteld naar het opvangcentrum in Lesznowola in de buurt van Warschau. Ook kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken inspecties aan in alle gesloten centra. Die zullen gebeuren in samenspraak met de Helsinki-stichting voor Mensenrechten en de Juridische Interventie-associatie.

Buitenstaanders krijgen geen toegang tot de centra maar omdat een aantal migranten onlangs werden vrijgelaten uit het centrum in Lesznowola konden we hen spreken. Zo is er Layla Naimi, die een jaar geleden vluchtte uit Teheran zonder dat ze de kans had om afscheid te nemen van haar familie. “Ik moest kiezen tussen vertrekken of gevangen genomen worden”, zegt ze.

In thuisland Iran hield Naimi zich bezig met een initiatief om een miljoen handtekeningen in te zamelen om de discriminerende wetten tegen vrouwen aan te klagen. De campagne won internationale prijzen maar dat was niet naar de zin van de conservatieve Iraanse autoriteiten die de activisten vervolgden.

Toen de politie haar thuis kwam opzoeken, was ze afwezig. Haar paspoort en computer namen ze mee.

Opgesloten

Met een valse identiteitskaart kon Naimi naar Turkije reizen en van daaruit naar Nederland. Op de vlieghaven van Amsterdam vroeg ze asiel aan. De Nederlandse politie was vriendelijk en behulpzaam. Na drie maanden kreeg ze nieuws dat ze naar Polen kon vertrekken met een Pools visum dat ze voor haar vertrek uit Iran nog te pakken had gekregen.

In Polen werd ze onmiddellijk opgesloten en drie dagen later overgeplaatst naar Lesznowola. “Dit is geen centrum noch een kamp. Het is een gevangenis”, zegt Naimi.

“Het eten is er slecht, er is niet genoeg water en amper zeep of wc-papier. De bewakers namen mijn onderbroek uit de kast tijdens een routinecontrole en een van hen probeerde me ook aan te raken. Je kan hun alcoholgeur ruiken en ze spelen een spel: de evaluatie van vrouwen. Deze is 40 zloty (10 euro) waard. Deze slechts 10 zloty want ze draagt een hijab (hoofddoek).

“Ik had zoveel medelijden met de kinderen. Ze waren met z’n negenen tussen zes maanden en zestien jaar oud. Er was een tv en een pingpongtafel in het dagverblijf maar zodra de jongens een balletje sloegen, werd het dagverblijf als straf voor drie dagen gesloten.”

Illusie

Na twee maanden opsluiting werd Naimi vrijgelaten omdat de dienst vreemdelingenzaken erkende dat ze een grote kans maakt om te voldoen aan de status van vluchteling. “Ik heb nog steeds nachtmerries”, zegt ze.

Of ze uiteindelijk in Europa zal mogen blijven is nog maar de vraag. “In Polen is het recht op asiel een illusie. Slechts 1,6 procent van de asielzoekers verkrijgen de status van vluchteling en hooguit 18 procent krijgt een tijdelijke bescherming voor twee jaar, waarna ze terug moeten keren naar hun land van herkomst”, zegt Marta Rozowska, een activiste die opkomt voor de rechten van vluchtelingen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.