Assyrische christenen schreeuwen om veiligheid

Wereldwijd hebben Assyrische christenen de voorbije weken opgeroepen hun geloofsgenoten in Irak beter te beschermen. Aanvallen op kerken, extra hoge belastingen op niet-moslims en gedwongen bekeringen tot de Islam zijn maar een greep uit de middelen waarmee in Bagdad al volledige wijken zijn opgekuist.
Betogers in de Zweedse hoofdstad Stockholm gaven het startschot voor een reeks demonstraties. Sindsdien zijn duizenden Assyrische christenen ook in Noorwegen, Denemarken, België, Canada, Australië, Zweden en Frankrijk op straat gekomen.
De christenen vormen een minderheid van drie procent van de Irakese bevolking, maar sinds de Amerikaanse inval in 2003 slaan ze massaal op de vlucht. Sinds 2003 zouden al tot 350.000 Irakese christenen uitgeweken zijn naar buurlanden, zoals Syrië.
Onder het beleid van de afgezette Irakese president Saddam Hoessein leidden de christenen nog een relatief veilig bestaan, maar sinds de Amerikaanse invasie raakten sjiieten, soennieten en aanhangers van al-Qaeda slaags met elkaar. Christenen zijn het doelwit van alle groepen.
In Bagdad zijn al verschillende districten, waaronder de wijk Dora, opgekuist. Gevreesd wordt dat noordelijk Irak, waar honderdduizenden Assyrische christenen wonen, eenzelfde lot beschoren is. Het noorden van Irak tot een administratief district omvormen, zou de minderheden middelen kunnen geven om gijzelingen, hogere belastingen en gedwongen bekeringen tegen te gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur