Atheïsten voelen zich 'bedreigd' door katholieke invasie in Keulen

De oprichters van het Comité voor Heidens Plezier kunnen na vandaag (zondag) weer opgelucht adem halen. Het gelegenheidscomité werd opgericht als protest tegen de Wereldjongerendagen van de Katholieke Kerk, die vandaag in Keulen worden afgesloten.

Honderdduizenden katholieke jongeren uit de hele wereld overspoelden afgelopen week Keulen en omgeving. Het comité, dat bestond uit artiesten, filosofen, atheïsten en anderen die weinig hebben met religie, organiseerde onder meer processies van vrije geesten als protest tegen de Wereldjongerendagen.

Keulen is belegerd door een leger van schijnheiligen, klaagde theoloog Michael Schmidt Salomón, woordvoeder van het comité, tegen de pers. Wij hebben religievrije zones ingesteld, waar we asiel verlenen aan mensen die zich bedreigd voelen door deze door de staat gesponsorde heiligheid.

Het comité zegt niet tegen het katholicisme te zijn, maar een scheiding van kerk en staat te willen. De Wereldjongerendagen kostten zo’n 100 miljoen euro. De federale regering betaalde 7,5 miljoen euro, Nordrhein-Westfalen 3 miljoen en de Europese Unie 1,2 miljoen. Keulen investeerde 3 miljoen euro in infrastructuur.

Slechts een derde van de 82 miljoen Duitsers noemt zichzelf katholiek, zegt het comité. Wij vragen ons af waarom de mensen die niet religieus zijn, moeten meebetalen aan deze katholieke propaganda, aldus Schmidt Salomón. Hij beklaagt zich ook over de onkritische houding van de Duitse media, die zich volgens hem gedragen als een kloon van Radio Vaticaan door bijna 24 uur per dag berichten over de Wereldjongerendagen.

Beeldhouwer Jacques Tilly maakte voor de gelegenheid een dinosaurus met een kroon, die waakt over een kudde schapen. De kerk is een fossiel, zegt hij. Ik wil geen christenen beledigen, maar ik wil laten zien dat er ook nog andere mensen zijn. Tilly’s dinosaurus leidde de ‘protestprocessies’ die het comité hield in Keulen. Die vertoningen riepen zowel positieve als negatieve reacties op.

De Wereldjongerendagen werden vandaag afgesloten met een mis op het Marienfeld bij Keulen, waarbij ook paus Benedictus XVI aanwezig was. De slotmis trok ruim een miljoen jongeren. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.