Atlantisch Bos verliest 100.000 hectare in 3 jaar

Het Atlantische Bos in Brazilië, een van de grootste bossen ter wereld, is de laatste 3 jaar 100.000 hectare kleiner geworden. Vooral bebouwing vreet aan dit biologisch zeer waardevolle gebied.
Het Mata Atlântica of Atlantische Bos strekt zich uit over zeventien Braziliaanse deelstaten. De stichting SOS Mata Atlântica en het Nationaal Instituut voor Ruimtestudies (INPE) onderzochten de toestand van het bos in tien deelstaten en stelden woensdag het resultaat voor.

Van 2005 tot 2008 is in de tien deelstaten 102.938 hectare gekapt. Daarmee wordt het ritme van de drie jaar voordien aangehouden, ongeveer 34.000 hectare per jaar.

Van het oorspronkelijke Atlantische Bos blijft vandaag maar een tiende meer over. De resterende delen raken steeds meer geïsoleerd van elkaar. Het bos heeft een enorme biodiversiteit maar 60 procent van de diersoorten is er met uitsterving bedreigd.

Kampioen van de ontbossing



De druk op het Atlantische Bos is enorm. In de onderzochte staten wonen 112 miljoen mensen, 60 procent van de Braziliaanse bevolking.

De deelstaat Minas Gerais is de kampioen van de ontbossing, met 32.700 hectare. Aanvankelijk was bijna de helft van Minas Gerais bedekt met bos, vandaag nauwelijks een tiende. Vooral de opmars van de landbouw en de vastgoedspeculatie zijn daar de belangrijkste oorzaken, zegt de studie. Ook steenkoolwinning en staalindustrie vreten aan het Atlantische Bos.

In de zuidelijke deelstaat Santa Catarina sneuvelde 25.900 hectare bos. Volgens milieu-activisten een gevolg van de weigering van de lokale overheden om de nationale regels toe te passen.

In Bahia en Paraná gingen respectievelijk 24.100 hectare en 9.900 hectare voor de bijl. Dat zijn de meest kritische staten, zegt de studie, omdat “het de staten zijn met het meeste bos op hun grondgebied en daar worden in absolute cijfers grote gebieden gekapt.”

Dringend



Marcia Hirota van SOS Mata Atlântica vraagt een dringende versterking van het Braziliaanse Milieu-instituut. “Men moet de mensen dringend laten inzien dat ons leven van het bos afhangt en dat ze mee een inspanning moeten leveren om dit bedreigde bos te beschermen.”

Milieuminister Carlos Minc kondigde aan dat nog deze week een wet in werking treedt die dit gebied beschermt. De behandeling van de wet door het parlement heeft 15 jaar geduurd.

Diverse milieuorganisaties, bedrijven en overheden sloten een “pact” om 15 miljoen hectare bos te recupereren tegen 2050.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.