Atollen schakelen volgende week over op zonne-energie

Tokelau, een klein landje in de Stille Oceaan, gaat volgende week over op hernieuwbare energie. Andere eilanden willen het voorbeeld volgen.

In de afgelopen drie maanden zijn er, met ontwikkelingshulp van Nieuw-Zeeland, vierduizend zonnepanelen geïnstalleerd en generatoren die werken op kokosnootolie. De energie moest volgens plan in 90 procent van de behoefte voorzien, maar de uiteindelijke capaciteit is 150 procent geworden. Er is dus nog ruimte voor groei.

Het landje, dat uit drie atollen bestaat, ligt ten noorden van Samoa en behoort tot Nieuw-Zeeland. Het telt 1411 zielen en drie auto’s. Omdat de eilandjes slechts drie tot vijf meter uitsteken boven zeeniveau zijn ze zeer kwetsbaar voor de stijging van de zeespiegel.

Financieel is het aantrekkelijk: de energie-import bedroeg tot op heden 820.000 dollar (636.000 euro) per jaar. Het bespaarde geld zal worden gestoken in gezondheidszorg en onderwijs.

Zonneschijn

De rest van de regio Melanesië, waar ook Papoea-Nieuw-Guinea toe wordt gerekend, wil het voorbeeld van Tokelau volgen. De eilanden hebben allemaal voldoende zonneschijn en daarnaast vaak ook nog capaciteit voor water-, wind- en geothermische energie. Vanwege de grote afstanden zijn fossiele brandstoffen juist erg duur. Van de tien miljoen inwoners van het gebied is nog geen derde aangesloten op het elektriciteitsnet.

“Het moeilijkste is het verkrijgen van de juiste apparatuur”, zegt Geoff Stapleton van de Sustainable Energy Industry Association of the Pacific Islands (Seiapi), gevestigd in Australië. “Transport is duur en onregelmatig, en dat geeft problemen voor de installatie, het onderhoud en de reparatie.” Ook het kennisniveau laat nog te wensen over.

Toch wil Fiji volgend jaar overstappen op hernieuwbare energie, terwijl de Cookeilanden, Niue en Tuvalu dat in 2020 willen bereiken. De Salomonseilanden en Micronesia hebben hun doelen gesteld op 50 procent, respectievelijk in 2015 en 2020.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.