Australië arresteert militante kangoeroeliefhebbers

De Australische politie heeft woensdag acht aborigines-activisten gearresteerd die het opnamen voor het afslachten van vierhonderd kangoeroes. Aangezien de kangoeroe een deel van zijn natuurlijke vijanden kwijt is, dreigt overpopulatie.

Het Australische leger is bezig met opruimen van vierhonderd kangoeroes vlakbij de hoofdstad Canberra. De dieren worden gedood door verdovingsspuitjes. Volgens de overheid bedreigen de kangoeroes de biodiversiteit in het gebied. De actie lokt verschillende reacties uit bij de Australiërs.
Voorstanders vinden de actie van het leger noodzakelijk om zeldzame hagedissen en insecten te redden die afhankelijk zijn van dezelfde grassoort als de kangoeroes. Tegenstanders, zoals de Wildlife Protection Association, hadden liever gezien dat de dieren naar een andere locatie gevoerd werden. De overheid noemde de geschatte transportkosten -5300 euro per dier- te hoog. WPA betwist die cijfers.
Wendel Trio, die de situatie van de aborigines in Australië al vele jaren volgt, is niet verwonderd dat aborigines actie voeren tegen het afmaken van de honderden kangoeroes. ‘Australiërs uit stedelijke gebieden zien de kangoeroe louter als een nationale mascotte, maar Australiërs uit landelijke gebieden (de zogenaamde ‘outback’) ervaren de aangroeiende kangoeroepopulatie eerder als een bedreiging voor landbouw en veeteelt. Dit probleem stelt zich niet bij de aborigines omdat zij oorspronkelijk jagers-verzamelaars zijn. Voor hen vormt het dier dus geen bedreiging en zij zijn dus meer geneigd om de kangoeroe te beschermen,’ aldus Trio. 
In 2006 zochten wetenschappers al naar alternatieven om de overpopulatie van kangeroes in de hoofdstad aan te pakken. Volgens de krant the Canberra Times veroorzaakten de dieren in 2004 zeshonderd auto-ongevallen. Vier jaar geleden maakte Australië ook al eens achthonderd kangoeroes af in de buurt van Canberra. De overheid vreesde dat de dieren de waterkwaliteit zouden aantasten omdat ze in de buurt van een waterreservoir begonnen te grazen .

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift