Australië bant walvisjagers

Japanse schepen die op walvissen jagen in de Antarctische Oceaan mogen niet aanmeren in Australische havens. Dat heeft de Australische milieuminister Ian Campbell beslist.
“Ze mogen enkel aanmeren indien ik toestemming geef. Japanse schepen die op walvissen jagen of de walvissenjagers ondersteunen, mogen de Australische havens niet gebruiken”, zegt minister Campbell. Paul Watson, de stichter van de Sea Shepherd Conservation Society, juicht de beslissing van de Australische minister toe. Maar ook Watson zelf krijgt kritiek van Campbell.

De minister betreurt de roekeloze acties van de Sea Shepherd Conservation Society, en zegt dat Watsons acties levens in gevaar brengen en de internationale inspanningen om de jacht op walvissen stop te zetten, hinderen. “Ik deel zijn streven om de walvissenjacht te stoppen”, zegt Campbell in de krant The Australian. “Ik smeek kapitein Watson om de internationale wetgeving na te leven en niets te doen wat boten, en dus mensenlevens, in gevaar kan brengen”. Campbell prijst daarentegen de acties van Greenpeace, dat met kleinere bootjes de jacht op walvissen probeert te bemoeilijken.

Sea Shepherds Conversation Society heeft het onder meer gemunt op Japanse walvisvaarders die 935 dwergvinvissen en tien gewone vinvissen aan wal willen brengen voor wetenschappelijke doeleinden. Op die manier omzeilt het land een in 1986 ingesteld internationaal verbod op commerciële walvisvangst.

Het actieschip van de Sea Shepherds, de Farley Mowat, is uitgerust met een stalen stormram om boten te kunnen aanvallen die op walvissen jagen. Het schip voer onder de vlag van Belize, maar dat land heeft de vergunning ingetrokken. Sindsdien is de Farley Mowat officieel een piratenschip.

De voorzitter van de Japanse Associatie voor Walvissenjacht, Keiichi Nakajima, beschuldigt de milieu-activisten van ecoterrorisme en heeft kritiek op de piratenstatus van het schip: “Internationale wetten laten toe dat schepen zonder vlag geïnspecteerd mogen worden, en dat elk geval van geweld of piraterij bestraft wordt met de arrestatie van de volledige bemanning”, zegt Nakajima. “Indien Paul Watson doorgaat met zijn gewelddadige campagne, riskeert hij alles.”

Ook Greenpeace werpt twee schepen in de strijd om na te gaan wat de Japanse walvisvloot uitspookt en om zoveel mogelijk in de weg te varen. De milieubeweging distantieert zich van de Sea Shepherds maar weigert kritiek te geven. “Het is belangrijker om te discussiëren over hoe we de commerciële walvisvangst kunnen stopzetten”, aldus woordvoerster Sara Holden van Greenpeace.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.