Australië gefrustreerd over Navo-strategie in Afghanistan

Australië draagt van alle landen die niet tot de Navo behoren, het meeste bij aan de troepenmacht in Afghanistan. Maar het land is steeds minder tevreden met de gang van zaken en zal dat deze week op de Navo-top in Boekarest ook laten horen.
“We blijven ons inzetten voor het project in Afghanistan, maar we zijn gefrustreerd over het gebrek aan vooruitgang”, zei de Australische minister van Defensie Joel Fitzgibbon tijdens een toespraak in maart. Fitzgibbon, die samen met de Australische eerste minister Kevin Rudd de Navo-top in Boekarest bijwoont, zei dat Australië “zal blijven aandringen op een nieuwe strategie en een grotere inzet van Navopartners die zich nu te weinig engageren.”
Het is niet de eerste onverholen kritiek op andere leden van de ISAF-troepenmacht in Afghanistan. Ook de Verenigde Staten en Canada hebben al geklaagd over de onevenredige verdeling van de troepen van de veertig ISAF-landen over Afghanistan en het verschil in werkdruk en risico voor de verschillende nationaliteiten.
Tijdens een bezoek aan Australië in februari riep de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates andere Navo-lidstaten op diep in de zakken te tasten en tegemoet te komen aan de vraag van de ISAF-bevelhebber (generaal Dan McNeill) in Afghanistan. De VS leveren veruit de meeste troepen aan ISAF, met ongeveer 15.000 soldaten op een totaal van ongeveer 43.000. Canada heeft laten weten dat het de missie in Afghanistan enkel met twee jaar wil verlengen als de Navo duizend man extra ophoest. Frankrijk zal naar verwachting gehoor geven aan de oproep en het aantal militairen verhogen. Momenteel zijn dat er 1.500.
Onrustig zuiden
De spanningen tussen de ISAF-leden gaan niet alleen over het militairen, maar ook over de plaats waar ze ingezet worden. Duitsland levert met drieduizend soldaten de derde grootste inspanning qua aantal militairen, maar die kunnen niet zomaar overal ingezet worden. Daardoor zijn het bepaalde landen, met name de VS, Groot-Brittannië, Canada en Nederland, die het merendeel van de gevechten voor hun rekening nemen in het onrustige zuiden van het land.
Ook Australische troepen vechten in het zuiden, en de kans is groot dat Australië zich zal roeren op de Navo-top deze week. “Het is in elk geval een gelegenheid voor Australië om de situatie aan te klagen voor een publiek dat er oren naar zal hebben”, zegt Prof. William Maley, directeur van het Asia-Pacific College of Diplomacy van de Nationale Universiteit van Australië.
Het land zal waarschijnlijk niet alleen een grotere bijdrage vragen van verschillende Navo-lidstaten, maar ook een grotere rol opeisen in de strategische planning. Fitzgibbon heeft nadrukkelijk geëist dat Australië, dat al vier soldaten verloren heeft, toegang krijgt tot de hoogste niveaus wat betreft inlichtingen en strategische documenten. Hij heeft ook kritiek geuit op wat hij ziet als een gebrek aan gecoördineerde en coherente plannen in Afghanistan.
Australië zal volgens Maley op de top willen overkomen als een land met een grote rol in Afghanistan. Het grootste deel van het Australische contingent is gelegerd in Uruzgan, “een veel belangrijker gebied voor de algemene stabiliteit van het land dan bijvoorbeeld de provincies in het noorden, waar andere Navo-troepen gelegerd zijn”, zegt Maley.
Irak
Australië zou ook op de beslissingen in Boekarest kunnen wegen omdat het sterk betrokken is bij de training van Afghaans personeel. Fitzgibbon kondigde in februari aan dat er een trainingseenheid van zeventig man naar Afghanistan gestuurd zou worden om er politie op te leiden. Australië laat tegelijk de mogelijkheid open dat het nog meer militairen zou sturen. Die kans is reëel omdat Australië over een paar maanden de troepen uit Irak terugtrekt.
Het belang van de top in Boekarest kan volgens Maley niet onderschat worden, nu de situatie in Afghanistan snel achteruitgaat. “De tijd dringt in Afghanistan en de Afghanen kijken naar de top in Boekarest om te zien welke stappen de Navo zal nemen.” Volgens de analist heeft 70 tot 80 procent van de Afghanen toegang tot radio-uitzendingen en elke beslissing op de top zal de bevolking snel bereiken. “Veel gewone mensen wachten af en kijken wat er gebeurt. Hoe sterker het signaal dat er een engagement op lange termijn komt, hoe groter de kans dat mensen zich achter de regering zullen opstellen,” zegt hij.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.