Australië toont geen twijfel over uraniumexport

Australië, een van de grootste uraniumexporteurs ter wereld, is niet van plan de uitvoer van de omstreden grondstof te herbekijken. De regering zegt dat de kernramp in Japan niets verandert, en BHP Billiton, de eigenaar van de grootste uraniummijn in het land, onderzoekt hoe het de productie daar kan opdrijven.

“De gebeurtenissen in Japan hebben geen invloed op mijn opvattingen over de export van uranium”, verklaarde de Australische premier Julia Gillard onlangs. “We exporteren uranium en zullen dat blijven doen.”

Ook de mijnbouwsector klinkt vastberaden. “Landen kiezen voor kernenergie omdat ze hun energiezekerheid willen verbeteren en meer stroom willen produceren zonder hun CO2-uitstoot te verhogen”, stelde Michael Angwin, de ceo van de Australian Uranium Association (AUA), vorige week. “Dat is ook vandaag nog het geval.” De AUA verenigt alle Australische producenten van uranium.

Groeivooruitzichten

Helemaal gerust kan Australië er niet op zijn. Vijftien tot 17 procent van de Australische uraniumexport gaat naar Japan, waar oude reactoren nu extra grondig onderzocht zullen worden om uit te maken of ze verder kunnen blijven werken. Andere klanten zijn de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Finland, Zuid-Korea en Taiwan. In Taiwan is er een discussie aan de gang of een nieuwe reactor die eind dit jaar klaar moet zijn, wel in gebruik moet worden genomen. Ook in de VS en in Europa wordt er weer drukker gediscussieerd over de toekomst van kernenergie.

Maar de Australische uraniumsector zet in op de sterke groeivooruitzichten vóór de ramp in Japan. Volgens het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) worden er in 16 landen in totaal 65 nieuwe reactoren gebouwd. Voor de ramp in Japan ging de IAEA er ook van uit dat tot 25 landen die nu nog geen kerncentrales hebben, tegen 2030 wel bij de club zullen aansluiten.   

China en India

Van de geplande nieuwe reactoren neemt China er alleen al 27 voor zijn rekening. China heeft de planning van nieuwe centrales tijdelijk opgeschort, maar de AUA zegt “zeer sterk” te verwachten dat de export van uranium naar China in de toekomst zal groeien. Australië levert sinds 2009 uranium aan China.

Experts achten het ook weinig waarschijnlijk dat India zijn plannen opbergt om meer stroom te gaan opwekken in kerncentrales. Voorlopig wil Australië echter geen uranium leveren aan India omdat het land het non-proliferatieakkoord niet heeft ondertekend, een international verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan. De conservatieve regering van John Howard had in 2007 een overeenkomst bereikt met India om toch uranium te leveren, maar de Australische Arbeiderspartij die een jaar later aan de macht kwam, maakte die afspraak weer ongedaan.

Olympic Dam

Australië, dat samen met Kazachstan en Canada de exportmarkt voor uranium domineert, voert elk jaar 9000 tot 10.000 ton geconcentreerd uraniumoxide uit, ongeveer een vijfde van de wereldvraag. In 2009 leverde dat het land 679 miljoen Australische dollar (498 miljoen euro) op, 0,7 procent van de totale Australische inkomsten uit de uitvoer van delfstoffen.

Bijna 40 procent van de bekende en bereikbare uraniumvoorraden in de wereld gaan schuil in de Australische ondergrond. De Olympic Dam, een terrein in het zuiden van Australië, herbergt waarschijnlijk de grootste hoeveelheid uranium op aarde. De eigenaar, het mijnbouwbedrijf BHP Billiton, heeft een gift van een miljoen dollar overgemaakt aan het Rode Kruis voor noodhulp aan Japan. Maar BHP Billiton onderzoekt intussen wel of de mijn verder kan worden uitgebreid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.