Australië verplicht labeling van met embryo's ontwikkelde medicijnen

Medicijnen die ontwikkeld werden met behulp van menselijke embryo’s of stamcellen moeten in Australië voortaan worden gelabeld. De Australische regering stemt dinsdag in met een voorstel van de katholieke senator Brian Harradine. Harradine wil consumenten met ethische bezwaren tegen het gebruik van embryo’s voor medisch onderzoek de mogelijkheid geven om de medicijnen in kwestie te mijden.


De beslissing is een nederlaag voor de farmaceutische sector, die zich fel tegen het voorstel van Harradine heeft geweerd. Het is niet de taak van de overheid om producenten te verplichten het publiek te informeren over principes van morele, religieuze of ethische aard, zo luidde het. De producenten van medicamenten, verenigd in Medicines Australia, toonden zich bezorgd over een maatregel die nergens anders ter wereld bestaat: Mogelijk zullen belangrijke, levensreddende medicijnen niet meer in Australië beschikbaar zijn omdat de buitenlandse producent liever geen gevoelige informatie vrijgeeft.

Minister voor volksgezondheid Kay Patterson besliste niettemin dat het gebruik van embryo’s voortaan in de bijsluiter moet worden vermeld. De regeling geldt wel enkel voor nieuwe medicijnen, om de gevolgen voor de farmaceutische producenten te minimaliseren. Voor geneesmiddelen die al geregistreerd zijn, verandert er niets. De industrie had ervoor gewaarschuwd dat het onmogelijk zou zijn voor elk geneesmiddel in Australië na te gaan of er bij de ontwikkeling embryonaal materiaal was gebruikt, omdat sommige tests al twintig jaar oud zijn.

Embryo’s worden gebruikt in vruchtbaarheidsklinieken voor tests bij onvruchtbare koppels. Embryonale stamcellen worden al tientallen jaren gebruikt voor onderzoek naar virussen en de ontwikkeling van vaccins. Zeer tegen de zin van senator Harradine zette de Australische regering zette vorig jaar het licht op groen het gebruik van menselijke embryo’s voor medisch onderzoek.

Met de verplichte labeling heeft Harradine zijn slag wel thuisgehaald. Mijn zorg was dat mensen met ethische bezwaren tegen de vernietiging van embryo’s moreel medeplichtig zouden worden omdat informatie voor hen verborgen wordt gehouden. De labels voor geneesmiddelen verschillen in principe niet van labels voor voedingsmiddelen met genetisch gemanipuleerde organismen of benzine waar ethanol inzit, aldus de senator.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.