Australië wil Jakarta de rekening presenteren

De Australische premier John Howard gaat Jakarta zwaar onder druk zetten om militante moslimgroepen aan te pakken. In een toespraak voor het Australische parlement maandagnamiddag maakte Howard duidelijk dat zijn geduld op is na de dood van tientallen Australische toeristen bij de bomaanslag van zaterdag op een discotheek in het Balinese Kuta. President Megawati staat onder zware druk om Jemaah Islamiah en andere islamistische groepen in Indonesië keihard aan te pakken. Maar waarnemers waarschuwen ervoor dat de Indonesische president haar positie ondermijnt als ze te veel naar de pijpen van Australië en de VS danst.De Indonesische autoriteiten bevestigden vandaag dat er 187 mensen gedood en 300 anderen gewond werden, waaronder 110 Australiërs. 220 andere Australiërs zijn nog vermist. Er liggen nog lijken onder het puin van de Sari Club en veel lichamen zijn nog niet geïdentificeerd. Teams van de Australische federale politie en de Australische inzichtendienst zijn intussen ter plaatse in Bali. Ze speuren daar samen met de FBI naar aanwijzingen tussen de brokstukken.

Omdat zijn land het zwaarst getroffen is in termen van mensenlevens, eist Howard dat de Indonesische regering zijn volledige samenwerking verleent om de schuldigen voor de gruwelijke aanslag én hun medestanders voor het gerecht te brengen. In een toespraak voor het Huis van Volksvertegenwoordigers liet Howard verstaan dat Canberra niet aan de zijlijn zal blijven staan in de strijd tegen het terrorisme in Indonesië. We zullen de Indonesische regering wijzen op haar verantwoordelijkheid. We gaan krachtig en verstandig reageren, maar we zullen uiting geven aan onze woede, zei de Australische premier.

Howard zei dat Indonesië meer had kunnen doen in de strijd tegen het terrorisme. Hij verwees daarmee naar het feit dat Megawati tot dusver weigert om gehoor te geven aan de oproep van de VS en andere landen om op te treden tegen Jemaah Islamiyah, een partij die een grote islamitische staat wil vestigen in Zuidoost-Azië. Jemaah Islamiyah wordt door de VS verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op Amerikaanse, Britse en Australische ambassades vorig jaar in Singapore. Megawati weigerde tot dusver Abu Bakar Bashir, de leider van de groep, te arresteren.

Het lijkt erop dat Bashir voor Australië wordt wat Osama Bin Laden voor de VS is. Zondag stak de Australische Buitenlandminister Alexander Downer meteen een beschuldigende vinger uit naar Jemaah Islamiah. Hij stelde dat de islamistische groep verbonden is met het terreurnetwerk Al Qaeda. Beide groepen hebben financiële en organisatorische banden en het is denkbaar dat een groep als deze achter de actie zit.

Vanuit zijn woonplaats in Solo, centraal-Java, ontkende Abu Bakar Bashir tegen het persbureau AP dat hij iets te maken heeft met de bomaanslag. Alle beschuldigen tegen mij zijn op niets gebaseerd. Ik daag iedereen uit om met bewijzen voor de dag te komen. Mijn vermoeden is dat de aanslag op touw is gezet door de VS en hun bondgenoten om de beschuldiging hard te maken dat Indonesië een haven voor terroristen is.

Jemaah Islamiah is niet de enige piste die gevolgd wordt. Volgens sommigen - onder meer de Indonesische minister van Defensie Matori Abdul Djalil - is Al Qaeda zelf rechtsreeks aan het werk geweest. Greg Fealy, Indonesië-expert aan de Nationale Universiteit van Australië, waarschuwt voor te haastige conclusies. Zowel de VS als Australië moeten steeds in het achterhoofd houden dat ze slechter af zouden zijn als ze de regering-Megawati dwingen om zaken te doen waar de publieke opinie in Indonesië niet achter staat. Alleen als er harde bewijzen zijn, kan de Indonesische regering optreden zonder de indruk te wekken dat ze een marionet van het Westen is.Xml=3

Ref:ap ip


Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift