Australië wil wetenschappelijke walvisvangst zonder bloedvergieten

De Australische milieuminister Peter Garrett heeft een internationaal initiatief gelanceerd om de walvispopulatie in de Stille Oceaan te onderzoeken zonder dat er dieren worden gedood. Op die manier wil hij de wind uit de zeilen nemen van de Japanse walvisvaart, die de grote zeezoogdieren blijft doden in naam van de wetenschap.
Garrett, in een vorig leven de voorman van de Australische rockgroep Midnight Oil, deed zijn voorstel eind juni op de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walviscommissie (IWC). Het is de bedoeling begin 2009 in Australië een workshop te organiseren waarop wetenschappers uit de hele wereld hun ideeën kunnen presenteren. Australië en Chili hebben ook samen een werkgroep opgericht om het proces in goede banen te leiden.
“Deze samenwerking is nieuw en biedt een alternatieve manier om aan walvisonderzoek te doen”, zei Garrett. “Ik nodig alle landen, ook Japan, uit om eraan deel te nemen.” Het voorstel komt na een storm van kritiek tegen de Australische premier Kevin Rudd, die in juni na een ontmoeting met zijn Japanse collega Yasuo Fukuda had gezegd “het ermee eens te zijn om het niet met elkaar eens te zijn.”

Achterpoortje


Japan gebruikt de jacht om wetenschappelijke doeleinden als achterpoortje om zich niet te moeten houden aan een internationaal moratorium op de walvisvangst dat in 1986 werd ingevoerd. Het land benadrukt dat het doden van walvissen belangrijke wetenschappelijke gegevens oplevert, over de leeftijdstructuur van de populatie, de seksuele rijpheid en het voortplantingsritme van de walvissen en hun interactie met andere zeerdieren.
Meer algemeen vindt Tokio dat het walvisdebat veel te “emotioneel” wordt gevoerd en dat er geen reden is om de gezonde en overvloedige walvispopulatie rond de Zuidpool niet te exploiteren. “Ook bij onderzoek naar andere zeedieren worden sommige exemplaren gedood. Er is geen reden om dat bij walvissen anders te doen”, verklaarde de Japanse vertegenwoordiger bij de IWC, Joji Morishita.
Het Australische voorstel kreeg wel steun van de landen die zich verzetten tegen de walvisjacht, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Ook Frankrijk, Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika en Chili zien het onderzoeksproject wel zitten, net als de milieuorganisaties.
Volgens Greenpeace kan je informatie over de leeftijd van een walvis ook afleiden door een weefselstaal te nemen en de aminozuren te analyseren. “Wetenschappers hebben bewezen dat je alle informatie die je nodig hebt om een walvispopulatie te beheren kan verkrijgen zonder de dieren te doden”, zegt Rob Nicoli van Greenpeace in Australië.
Zijn collega Mike Bossley van de Whale and Dolphin Conservation Society acht de kans klein dat Japan een einde zal maken aan zijn dodelijke onderzoeksprogramma. Toch blijft het Australische initiatief volgens hem interessant omwille van de gegevens die het zal opleveren. “Als we het niet promoten, zal het zeker mislukken. Als we wel iets doen, is er een kans op resultaat.”

Nieuwe confrontatie


Intussen maken de Japanse walvisvaarder zich op voor een nieuwe campagne in het zuiden van de Stille Oceaan. Ook de militante natuurbeschermers van Sea Shepherd hebben hun ‘Operatie Musashi’ voor het seizoen 2008-2009 al voorgesteld. Bij de vorige campagne kwam het onder meer tot een aanvaring met een Japanse walvisvaarder en het gooien van stinkbommen. Twee leden van Sea Shepherd slaagden erin bij een Japans schip aan boord te klimmen.
“Als de leden van de IWC geen actie ondernemen om de walvissen te beschermen, dan gaan wij het gevecht aan op hoge zee”, verklaarde de stichter van Sea Shepherd, Paul Watson.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.