Australische hittegolven worden langer en heter

Hittegolven in Australië worden niet alleen heter, ze komen ook vaker voor en duren langer. Dat concludeert de Climate Council, de opvolger van de officiële Australische Klimaatcommissie, in een nieuw rapport.

  • SatuSuro SatuSuro

Op de Australian Open in Melbourne moesten tenniswedstrijden stilgelegd worden vanwege de hitte. De stad telde vier dagen op rij temperaturen boven de 40 graden Celsius. Sommige wedstrijden werden uitgesteld, bij andere golden speciale regels, zoals langere pauzes en de toestemming om afkoelende vesten te dragen tijdens de pauze.

Dat zal in de toekomst ongetwijfeld vaker gebeuren, zegt de Climate Council in het rapport. Daaruit blijkt dat het aantal hete dagen per jaar tussen 1971 en 2008 in het land verdubbeld is, en dat het aantal en de duur van hittegolven is toegenomen.

Er zullen nog steeds extreem koude periodes zijn, zegt de raad, maar die zullen overtroffen worden door drie maal zoveel extreem warme periodes. “Het is cruciaal dat inwoners, nooddiensten en medisch personeel zich hierop voorbereiden”, stelt het rapport.

Beangstigend

“We kunnen de klimaatverandering niet linken aan één specifiek weerfenomeen, maar we zien wel duidelijk de vingerafdruk. Dit is een van de schakels in de ketting”, zegt Sarah Perkins, onderzoekster tegen de Universiteit van New South Wales en een van de medeauteurs in de krant Guardian Australia.

Ze wijst erop dat de huidige groei aan hittegolven zich al manifesteert bij een klimaatopwarming van 1 graad Celsius. Als de temperatuur stijgt met 4 graden, zoals voorspeld is als er geen ingrijpende actie wordt ondernomen tegen de klimaatverandering, zal het effect veel sterker zijn.

De Climate Council werd opgericht door leden van de voormalige officiële Australische Klimaatcommissie, nadat die was afgeschaft door de klimaatsceptische premier Tony Abott.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.