Australische soldaten verdacht van misbruik

Het Australische ministerie van Defensie onderzoekt of zijn militairen Afghaanse gevangenen hebben mishandeld.
Een Afghaanse legerbevelhebber uitte zijn bezorgdheid over het gedrag van de Australische militairen in Afghanistan in het kader van de ISAF (International Security Assistance Force) die door de Navo geleid wordt.
Volgens de Australische nieuwszender ABC beweerden vier Talibanstrijders dat ze mishandeld werden toen ze gevangengenomen werden door Australische militairen. Dit gebeurde nadat Jason Marks, een Australische vice-korporaal, omkwam op 27 april tijdens gevechten.
Het Australische ministerie van Defensie neemt de aantijging zeer ernstig en heeft een onderzoek ingesteld. Details werden niet vrijgegeven.
‘Onze troepen zijn goed opgeleid om toe te zien op de veiligheid en menselijke behandeling van gevangenen. We nemen onze wettelijke verplichtingen zeer serieus,’ zei de Australische generaal-majoor en Nationale Australische Commandant voor het Midden-Oosten Michael Hindmarsh.
In 2001 besliste Australië om de VS te steunen toen die Afghanistan binnenvielen om het Talibanregime omver te werpen. Momenteel zijn er 1000 Australische militairen actief onder de naam ‘operatie Slipper’.

Geen alleenstaand feit


In juni vorig jaar werden Amerikaanse soldaten beschuldigd van misbruik van gevangenen in Afghanistan na een artikel van de Duitse journalist Wolfgang Bauer. Volgens Bauer bonden Amerikaanse en lokale Afghaanse militairen een gevangene vast aan een voertuig en dreigden hem voort te slepen als hij niet zou spreken.
In april 2007 meldde de BBC dat gevangenen werden gemarteld nadat ze door Canadese soldaten werden uitgeleverd aan de Afghaanse Veiligheidsdienst.
In 2005 pakte de krant The New York Times uit met bewijzen tegen Amerikaanse militairen die twee Afghaanse mannen martelden met de dood tot gevolg in Bagram, een Amerikaanse gevangenis in Afghanistan. De mannen werden aan het plafond geketend en geslagen. Een van hen was taxichauffeur en werd ondervraagd over een raketaanval op een Amerikaanse basis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift