Autoreclames overtreden de wet

Milieubeweging Greenpeace zegt dat bijna alle autoadvertenties die in de Europese Unie in kranten, magazines en op reclamepanelen verschijnen, onwettig zijn.
  • Greenpeace brandstofverbruik en de CO2 uitstoot zijn bijna onmogelijk te lezen. Greenpeace
De Europese richtlijn 1999/94/EG, die in 2001 werd omgezet in een Belgische wet, verplicht autoconstructeurs om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van een auto in reclames makkelijk leesbaar en niet minder opvallend dan het hoofdbestanddeel van de in het reclamemateriaal verstrekte informatie weer te geven.
‘Doe zelf eens de test. Zoek naar het verbruik of de CO2-uitstoot in een autoreclame. Altijd in piepkleine letters en veel minder leesbaar dan ‘het hoofdbestanddeel van de verstrekte informatie’ – de slogan van de advertentie. Het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot zijn bijna onmogelijk te lezen, tenzij u er met uw neus opzit, en dan nog’, schrijft Greenpeace.

Klacht


Friends of the Earth, Bond Beter Leefmilieu (BBL), Inter-Environment Wallonie (IEW), Greenpeace en het magazine Imagine nodigen iedereen uit om een klacht in te dienen tegen de autoreclames bij de Jury voor Ethische praktijken inzake reclame (JEP) en bij het Directoraat Generaal Controle en Bemiddeling van de Federale Overheidsdienst Economie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.