Aziatische ivoorhonger bedreigt Afrikaanse olifanten

De grote economische groei van China is één van de oorzaken van de grote groei van illegale handel in ivoor. De prijzen stijgen navenant: een kilogram ivoor kostte in 2004 nog 152 euro, nu betaal je er 569 euro voor. De voorbije twee decennia werden nog nooit zoveel olifanten vermoord als nu het geval is, zo blijkt uit onderzoek dat in het tijdschrift “Proceedings of the National Academy of Science” verscheen.
Tussen augustus 2005 en augustus 2006 werd wereldwijd 24 ton illegale ivoor voor Azië in beslag genomen, maar dat cijfer stelt wellicht slechts tien procent voor van de jaarlijkse illegale handel. Daarvoor moet je meer dan 23.000 olifanten afslachten, ongeveer vijf procent van de geschatte olifantenpopulatie in Afrika.
Het is quasi onmogelijk om de bron van de smokkelwaren terug te vinden, zo blijkt uit het rapport: “Ivoor kan ongemerkt over de landsgrenzen gesmokkeld worden. Eens het ivoor op de internationale markt belandt, is het erg moeilijk om de handel nog af te blokken.”
Een nieuwe test, ontwikkeld door de universiteit van Washington, helpt de oorsprong van het ivoor op te sporen. Een illegale lading ivoor, die in juni 2002 onderschept werd in Singapore, bleek afkomstig uit een kleine regio in Zambia. Olifantensoorten die slechts in bepaalde gebieden voorkomen, lijken daardoor met uitsterven bedreigd. De auteurs van het rapport roepen de westerse regeringen daarom op om de armste landen, zoals Zambia, te steunen in de strijd tegen olifantenjacht.
Sinds 1989 is er overal ter wereld een verbod op ivoorhandel ingevoerd. In de jaren tachtig nam het aantal olifanten immers met zestig procent af. De Internationale Unie voor Natuurbehoud schat dat er in Afrika nog 400.000 tot 600.000 olifanten in het wild leven, in 1979 waren dat er nog 1,3 miljoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.