Aziatische leiders schieten tijgers te hulp

Wereldwijd leven er nauwelijks nog 3.200 tijgers. In september vindt daarom een tijgertop plaats in het Russische Vladivostok met regeringsleiders van de dertien Aziatische landen waar de tijger nog voorkomt. De top wordt voorgezeten door premier Vladimir Poetin en Wereldbankvoorzitter Robert Zoellick. De rol van de Wereldbank is opvallend en krijgt ook kritiek.
Volgende week komen een reeks Aziatische ministers bijeen in Thailand om de top van september voor te bereiden.  Ook de Wereldbank stuurt topmedewerkers.

“We zien hier de macht van de Wereldbank om regeringen samen te brengen door haar eigen engagement”, zegt Mike Baltzer, die het tijgerinitiatief van het Wereldnatuurfonds (WWF) leidt.  De Wereldbank begaf zich in tijgergebied in juni 2008, toen het Global Tiger Initiative werd gelanceerd, een wereldwijde poging om de tijgers voor de uitsterving te behoeden. Vorige zomer riep de Wereldbank regeringen, ngo’s, wetenschappers en de privésector op om mee te werken aan het initiatief. Dat lokte positieve reacties uit bij milieuorganisaties.

Maar sommige milieuactivisten hebben kritiek op de rol van de Wereldbank. De instelling financierde megaprojecten in ontwikkelingslanden, zoals grote dammen, die schadelijk waren voor het milieu en de plaatselijke bevolking, zeggen ze. “De Wereldbank laat een spoor van vernielde ecosystemen achter in bijna elk groot project dat het financierde”, zegt Bittu Sahgal van Sanctuary Asia, een van de belangrijkste natuurtijdschriften in India. “De tijgers (in India) overleven vandaag net in die gebieden waar het geld van de Wereldbank op een afstand is gehouden”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.