Aziatische topvrouwen machteloos tegen discriminatie

Azië begint de achterstelling van vrouwen weg te werken, maar de kloof tussen de geslachten blijft breed. In sommige landen is de situatie nog altijd wraakroepend, zegt de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Stille Oceaan (ESCAP) in een nieuw rapport. Dat is vreemd voor een continent dat de voorbije decennia een recordaantal vrouwelijke regeringsleiders telde.
Volgens de ESCAP gaat in Azië nog altijd een kwart minder meisjes dan jongens naar de lagere school. Het geweld tegen vrouwen neemt niet af. Discriminatie heeft soms zelfs dodelijk gevolgen. “In sommige landen sterft één vrouwelijke baby op tien voor ze één jaar oud is en een vrouw op vijftig sterft tijdens de zwangerschap of in het kraambed”, schrijft de ESCAP.
Vrouwen stoten in Azië relatief vlot door naar de politieke top, maar dat blijkt niet voldoende om de eeuwenoude discriminatie sneller weg te werken. India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Indonesië en de Filipijnen kregen de voorbije decennia minsten één vrouwelijke president of premier. Sinds 1997 is het aantal vrouwelijke parlementsleden in Azië en de Stille Oceaan ook met 50 procent gestegen.
Maar veel landen in Azië hebben nog altijd wetten die expliciet een slechtere behandeling van vrouwen voorschrijven. Daardoor hebben vrouwen in het onderwijs en op de werkvloer minder kansen.
Dat is niet alleen erg voor de betrokken vrouwen, het kost de Aziatische landen ook handenvol geld. De ESCAP berekende dat de beperkingen op de doorstroom van vrouwen naar de arbeidsmarkt Azië en de Stille Oceaan jaarlijks 42 tot 50 miljard dollar (31 tot 36 miljard euro) kost. De regio verliest ook nog eens 16 tot 30 miljard dollar (12 tot 22 miljard euro) door de achterstelling van vrouwen in het onderwijs.
De Filipijnen behoren als enige Aziatische land tot de wereldwijde toptien van landen waar de gelijke behandeling van mannen en vrouwen het verst is gevorderd. Vrouwen hebben er volgens de ESCAP veel kansen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, er is relatief veel aandacht voor hun specifieke gezondheidsproblemen en ze spelen ook een belangrijke rol in de politiek.
Vietnam, Turkmenistan and Oost-Timor tellen het grootste aantal vrouwen in hun parlement. Bangladesh, een land dat wel al twee vrouwelijke premiers telde, draagt merkwaardig genoeg de rode lantaarn voor het aantal vrouwelijke parlementsleden.
De voortdurende discriminatie neemt niet weg dat Aziatische vrouwen het de voorbije decennia al heel wat beter hebben gekregen. Een halve eeuw geleden werden vrouwen in Azië gemiddeld maar 44 jaar oud, nu is dat al iets meer dan 70 jaar. De levensverwachting voor vrouwen stijgt ook sneller dan die van de mannen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.