Azië gaat de nucleaire toer op

Van de 27 kerncentrales die momenteel in aanbouw zijn, staan er 18 in Azië. De trend staat in schril contrast tot de Verenigde Staten en Europa, waar momenteel slechts één kerncentrale wordt gebouw, in Finland. Het Internationale Atoomagentschap (IAEA) breekt een lans voor de toekomst van kernenergie in een nieuw rapport. Dat verschijnt naar aanleiding van een conferentie van 500 nucleaire specialisten in Moskou ter herdenking van de start van de eerste kerncentrale vijftig jaar geleden.

Het IAEA beschouwt kernenergie als een schoon en duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Het agentschap stelt vast dat vier landen in West-Europa hebben besloten hun kerncentrales te sluiten, maar dat “de toekomst van nucleaire energie in Europa en de VS onduidelijk blijft”. “De energiebehoefte en de zorgen omtrent het broeikaseffect nemen toe”, zo luidt het.

Het rapport verschijnt op de vooravond van de “Internatioanale Conferentie over vijftig jaar kernenergie – de volgende vijftig jaar”. Vijfhonderd specialisten “vieren” van 27 juni tot 2 juli in Moskou de opening van de ingebruikname van de eerste kerncentrale, op 26 juni 1954 in de buurt van de Russische hoofdstad.

Het atoomagentschap wil andere vormen van duurzame energie geen geweld aandoen, maar stelt vast dat kernenergie goedkoper is. De nieuwe Finse centrale levert energie aan minder dan drie eurocent per kilowatt/uur. Windenergie is dubbel zo duur, zo bleek uit een haalbaarheidsstudie.

De nieuwe centrales in Azië zijn het gevolg van “economische groei, bevolkingsaangroei en een gebrek aan natuurlijke grondstoffen”. IAEA-directeur-generaal Mohamed ElBaradei is ervan overtuig dat steeds meer landen overtuigd zullen raken van de “voordelen van kernenergie voor het milieu en de economische groei”.

Voor het zover komt, is er nog heel wat overtuigingsarbeid nodig, zo geeft het atoomagentschap toe. Een peiling in Groot-Brittannië wees uit dat 45 procent van de mensen verkeerdelijk denkt dat kernenergie bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Volgens de Britse IAEA-expert Alan McDonald wordt de publieke oppositie tegen kernenergie overschat.

De grootste angsten omtrent kernenergie hebben te maken met veiligheid en nucleair afval, zo geeft McDonald toe. De veiligheidsangsten zijn volgens hem ongegrond omdat een ramp als die van Tsjernobyl te maken had met een ontwerpfout in de reactor die intussen definitief verholpen is. De andere reactoren zijn veilig, zegt McDonald. Het afvalprobleem kan worden opgelost met de bouw van opslagruimtes in geologisch stabiele diepe aardlagen.

Het atoomagentschap hanteert uiteenlopendee scenario’s voor de toekomst van de nucleaire sector. Het meest sombere ziet het marktaandeel van kernenergie tegen 2030 dalen van 16 tot 12 procent. Zelfs in het meest optimistische scenario groeien andere bronnen van energievoorziening sneller dan atoomenergie.

Van de 442 kerncentrals op aarde staan er 104 in de Verenigde Staten en slechts 39 in ontwikkelingslanden. Litouwen is voor 80 procent afhankelijk van atoomenergie, Frankrijk voor 78 procent. (MC)

Sanjay Suri

Xml=7

Ref: en sc if ap

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.