Azië sluit de rangen in Kopenhagen (*)

De Aziatische landen leken nog verdeeld in aanloop naar de top in Kopenhagen, maar nu hebben ze gemeenschappelijke grond gevonden om de rijke landen onder druk te zetten.
“De Aziatische landen toonden niet veel samenwerking in het verleden, maar het klimaatprobleem lijkt ze te verenigen”, zegt Rajesh Mehta, klimaatactivist bij Action Aid International. De ontwikkelingslanden willen een sterk engagement van de rijke landen om de uitstoot van broeisgassen terug te dringen en de arme landen bij te staan bij de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering.
 
Een derde prangend probleem is het recht van de ontwikkelingslanden om meer broeikasgassen uit te stoten. “De ontwikkelde landen zijn niet bereid om ontwikkelingslanden uitstootruimte toe te kennen”, zei de Chinese ambassadeur en onderhandelaar Qingtai Yu in Kopenhagen tijdens een paneldiscussie georganiseerd door Climate Change Media Partnership, een onafhankelijke mediagroep.
Vertegenwoordigers van de grote opkomende economieën in Azië, China en India, vinden dat ze de kans moeten krijgen om zich economisch te ontwikkelen en dus geen bindende reductiedoelstellingen opgelegd moeten krijgen, zoals de geïndustrialiseerde landen willen.
“Ze zeggen ons: wat van mij is, is van mij ; wat ik van jou afgenomen heb, mag ik rechtmatig houden. Maar jij hebt geen recht”, zei Qingtai. “Onze uitstootruimte is bezet gebied en we willen dat terug.”
 
De Indiase onderhandelaar Chandershakher Dasgupta is het daarmee roerend eens. Volgens hem vragen de ontwikkelingslanden “klimaatgerechtigheid” om hun economie te laten groeien.

Nieuwe verstandhouding


Voor Kopenhagen zaten de Aziatische landen veel minder op een lijn. Drie maanden geleden moesten ze een gemeenschappelijke positie vinden op een regionale top in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Maar van de acht deelnemende landen stuurden er amper drie hun minister van Leefmilieu.
In Kopenhagen lijken de kleinere en armere Aziatische staten het ermee eens dat China en India het voortouw nemen in een poging om een eerlijke deal voor de ontwikkelingslanden te onderhandelen. “India is een grote economie in de regio”, zegt Manzoor-ul-Hanan Khan, een afgevaardigde uit Bangladesh. “Het heeft daarom een verantwoordelijkheid ten opzichte van de buurlanden.”
 
Zowel India als China weigeren om bindende reductiedoelstellingen te aanvaarden. Ze zitten daarmee op ramkoers met de geïndustrialiseerde landen. “We hebben het over het recht om de atmosfeer te vervuilen”, zegt Karl Falkenberg, onderhandelaar van de Europese Unie. “Ik weet niet of er wel zo’n recht bestaat, of het nu voor geïndustrialiseerde of ontwikkelingslanden is. We moeten ervoor zorgen dat er schonere technologie gebruikt wordt voor ontwikkeling.”
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.