Azië verwacht spectaculair herstel toerisme

Maleisië, Thailand en Hongkong maken zich sterk dat hun toeristische sector in 2004 het zware verlies zal kunnen goedmaken dat de wereldwijde groeivertraging, 9/11 en sars de voorbije twee jaar deden optekenen. Ook Indonesië, de Filipijnen, Cambodja, Brunei, Vietnam, China en India zijn opvallend goed vertegenwoordigd op de Internationale Toerismebeurs in Berlijn (ITB) die morgen (dinsdag) ten einde loopt.



Meer dan 10.000 ondernemingen uit 178 landen hebben een stand gehuurd in Berlijn – een record. Azië is nadrukkelijk aanwezig. De regio verwacht een nieuwe groeistoot in het toerisme, en wil het maximum halen uit de verwachte relance van de Europese markt. In Europa en vooral in Duitsland wordt nog altijd wereldwijd het grootste aantal verre reizen geboekt.

Maleisië, dat vorig jaar te lijden had onder de angst van reizigers voor de gevaarlijke longziekte sars, ziet nu de eerste tekenen van een “robuust herstel”, aldus Sam Appadurai van de Maleisische Tourism Promotion Board. In januari streken er al 1,4 miljoen buitenlandse bezoekers neer, een record. Het merendeel daarvan komt uit de buurlanden Singapore, Thailand en Indonesië. Maar China en India worden almaar belangrijker. Appadurai verwacht de komende jaren nog een “sterke toename” uit die twee landen. Ook van het Midden-Oosten vinden de laatste jaren almaar meer mensen de weg naar Maleisië. De meeste gasten komen uit Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. Maar de toeristische dienst van Maleisië heeft ook al kantoren geopend in Syrië en de Iraanse hoofdstad Teheran. Europese bezoekers worden beter in de watten gelegd door een nieuwe luchtverbinding van Malaysian Airlines tussen Frankfurt en Kuching op Sarawak die op 28 maart gelanceerd wordt. Lufthansa begint op die dag met een nieuwe verbinding die vier keer per week vanuit Frankfurt via Bangkok naar Kuala Lumpur voert.

Ook Hongkong ziet de toeristische industrie weer opleven. “Verre reizen zijn weer in,” zegt Michael Fley, de verantwoordelijke van de Tourism Board van Hongkong voor Centraal-Europa. Vooral de Duitsers profiteren volgens hem van de sterke euro. De sars-epidemie deed het aantal aankomsten in Hongkong vorig jaar met 30 procent zakken. Tussen april en juni 2003 telde Hongkong zelfs maar een tiende van het aantal bezoekers dat in 2002 in die periode kwam opdagen.

Thailand heeft zijn grootste delegatie ooit naar Berlijn gestuurd: 110 ondernemingen en instellingen die samen 60 stands delen. De Thais, die absoluut de aantallen bezoekers uit Europa weer willen opkrikken, hebben op de ITB een nieuwe catalogus gelanceerd die samen met Cambodja, Laos en Birma is geproduceerd. Thailand werpt zich daarmee op als de ideale hub voor reizen naar die landen.

Toch wordt Zuidoost-Azië stilaan in de schaduw gesteld door twee andere Aziatische bestemmingen. De Wereldraad voor Reizen en Toerisme (WTTC) voorspelde al op 9 maart een “fenomenale groei van het toerisme” in China en India. De komende tien jaar zou de reissector in die twee landen gemiddeld met bijna 9 procent per jaar groeien.

Concurrentie komt er ook uit andere delen van de wereld. De VS zagen hun aantallen buitenlandse bezoekers de voorbije jaren sterk teruglopen, maar dit jaar voorspelt de WTTC de Amerikaanse reismarkt weer een groei van meer dan 10 procent. Kleinere bestemmingen die in de lift zitten zijn volgens de WTTC Montenegro, Angola, Guadeloupe, Fiji, Uganda en Laos.

Experts verwachten dit jaar een sterk herstel voor het internationaal toerisme in het algemeen. De eerste cijfers voor 2004 zijn “extreem bemoedigend”, al geeft WTTC-voorzitter Jean-Claude Baumgarten toe dat het niveau van voor 11 september 2001 nog niet bereikt is.

De recente aanslagen in Spanje hebben veel deining veroorzaakt in Berlijn, maar pessimistische prognoses worden er op de beurs niet mee verbonden. De Maleisische vertegenwoordiger Appadurai zegt niet te vrezen dat de recente aanslagen in Madrid het internationaal toerisme een zware knauw zullen geven. “Er werden geen toeristische doelwitten uitgekozen,” argumenteert hij. Ook de andere Zuidoost-Aziatische landen proberen de moed hoog te houden. Volgens de sector worden zelfs grote aanslagen na enkele maanden al grotendeels opzijgeschoven door toeristen die hun zinnen op een bepaald land hebben gezet.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.