'Azië zal hardst getroffen worden door de opwarming van de aarde'

Overstromingen, honger en de stijgende zeespiegel zullen honderden miljoenen in Azië bijzonder hard treffen. Dat stellen klimaatexperten in een VN-rapport dat deze week wordt voorgesteld.

 

  • Attribution-NonCommercial-NoDerivs License DFID/Rafiqur Rahman Raqu Overstroming in Bangladesh. Niet alleen de overstromingen maar ook extreme hitte, voedsel- en waterschaarste zullen Azië bijzonder kwetsbaar maken. Attribution-NonCommercial-NoDerivs License DFID/Rafiqur Rahman Raqu

Vooral inwoners van de kustgebieden in Azië, in het bijzonder mensen in dichtbevolkte steden in de nabijheid van de zee, zullen de ergste effecten van de klimaatopwarming ondervinden, stellen de wetenschappers.

Het rapport Klimaatverandering 2014: Impact, aanpassing en kwetsbaarheid, maakt duidelijk dat onze contreien gedurende de eerste helft van deze eeuw de gevolgen van de klimaatverandering, uitgelokt door de hoge uitstoot van CO2 in de atmosfeer, minder zullen voelen, en dat in tegenstelling tot de inwoners van lager gelegen ontwikkelingslanden zoals de kustregio’s in het oosten, zuidoosten en zuiden van Azië.

Bijzonder kwetsbaar

Niet alleen de overstromingen maar ook extreme hitte, voedsel- en waterschaarste zullen deze regio bijzonder kwetsbaar maken, zeker gezien het feit dat de wereldbevolking de komende decennia nog zal toenemen.

Het rapport van de hand van het Internationaal klimaatpanel van de VN (IPCC), wordt deze week besproken door eminente wetenschappers tijdens een bijeenkomst in Yokohama in Japan.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3108   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift