Bachelet wil meewerken aan gijzelaarscrisis Colombia

De Chileense president Michelle Bachelet wil een “snelle” en “efficiënte” aanpak om de gijzelaars van de FARC vrij te krijgen. Dat zegt Juan Carlos Lecompte, de man van de voormalige Colombiaanse presidentskandidaat Ingrid Betancourt, die in 2002 werd gegijzeld.
Lecompte sprak deze week 40 minuten met de president over de vier mogelijkheden die hij ziet om zijn vrouw en de andere gijzelaars vrij te krijgen die worden vastgehouden door de Colombiaanse rebellengroep FARC.

“De eerste optie is de humanitaire ruil waar we al jaren aan werken. Het knelpunt is de weigering van de Colombiaanse president Álvaro Uribe om een gedemilitariseerde zone in te stellen, wat de rebellen eisen.” In de ruil zouden 40 gijzelaars worden uitgewisseld voor 700 gevangengenomen rebellen.


Geheim voorstelDe tweede optie is een geheim voorstel dat Betancourt, van oorsprong half Frans, samen met een intussen vrijgelaten gijzelaar, Luis Eladio Pérez, heeft bedacht. “Uribe heeft er al mee ingestemd en dinsdag heeft Pérez het aan de Franse president Nicolas Sarkozy gepresenteerd. President Bachelet is eveneens bereid Pérez te ontvangen.”

“Het derde alternatief is het steunen van de pogingen van de Venezolaanse president Hugo Chávez, die dit jaar zes gijzelaars vrij heeft weten te krijgen. Hij is de enige persoon in de wereld waar de rebellen naar luisteren.”

De vierde is het presenteren van een nieuwe oplossing als Chileens initiatief, zegt Lecompte. “De president zei me dat ze de opties zou bestuderen en onbeperkt zou zoeken naar een snelle en effectieve oplossing voor de vrijlating van de gijzelaars.”


Morele autoriteitBachelet is zelf gevangen geweest en gemarteld onder de dictatuur van generaal Augusto Pinochet en dat geeft haar volgens Lecompte de “morele autoriteit om deel te nemen” aan de pogingen om de gijzelaars vrij te krijgen.

Minister Van Klaveren riep de guerilla’s op om alle gijzelaars “onvoorwaardelijk” vrij te laten, want kidnappen is een “ernstige schending van de mensenrechten” volgens de regering.

Lecompte maakt deze week een rondgang langs de verschillende Chileense partijen. Hij is ervan overtuigd dat de aanval van de Colombiaanse regering op Ecuadoraans grondgebied op 1 maart de vrijlating van zijn vrouw op 14 of 15 maart heeft voorkomen. Er is snelle actie nodig, zegt hij, want Betancourt lijdt aan een ernstige leverziekte

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift