Back to the USSR

Van Estland over Wit-Rusland tot Georgië en Kazachstan: de erfenis van het Sovjetimperium drukt nog steeds een stempel op het dagelijkse leven in alle delen van de voormalige grootmacht. Dat is de rode draad doorheen de reportages die de Nederlandse journaliste Corine de Vries heeft gebundeld in het boekje Dansen in een strafkamp.
De Vries werkte van 2002 tot 2006 voor De Volkskrant in Moskou en dompelde zich onder in Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken. Het resultaat is een vlot leesbare bundeling van tranches de vie, die je vooral doen beseffen hoe kleurrijk, divers en vooral enorm uitgestrekt de voormalige Sovjetunie is.
De Vries gaat op campagne met de voormalige schaakkampioen Gary Kasparov, ziet gelovige Russen bij 37 graden onder nul in een ijswak springen en laat zich door een drieëntwintigjarige multimiljonair rondleiden door het elitaire Moskouse clubleven. Ze ziet Russische joden varkensvlees eten in het Siberische stadje Birobidzjan en gaat met de directrice van het Stalin-museum in het Georgische Gori in discussie over de miljoenen doden die de dictator op zijn geweten heeft (de directrice: ‘De aantallen doden zijn zwaar overdreven’).
Bijzonder tragisch zijn de verhalen van de twaalfjarige Dzjamal Gamidov die in Dagestan werd ontvoerd, en van Tjermen Dzjagojev, die tijdens de gijzeling in Beslan zijn moeder zag sterven. ‘De reportages die ik voor dit boek heb uitgekozen, gaan vooral over mensen, nauwelijks over politiek. Het zijn momentopnamen, indrukken’, schrijft De Vries in de inleiding. Hapklare momentopnamen uit de voormalige USSR, zalig ontspannende lectuur voor russofielen en sovjetnostaligici. (kc)
Dansen in een strafkamp door Corine de Vries is uitgegeven door Meulenhoff. 190 blzn. ISBN 978-90-290-7860-3

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.