Back in the USSR

In mei 2010 reden we met een handvol journalisten van het Kremlin naar de luchthaven in Moskou, nadat we verslag hadden uitgebracht van het bezoek van minister Steven Vanackere aan zijn Russische collega Lavrov. Tijdens de rit schudde Jan Balliauw anekdotes uit zijn mouw over zijn correspondentschap in Rusland; ik voelde me een bevoorrechte toeschouwer. Dezelfde soort verhalen bundelde Balliauw samen met zijn VRT-collega Stefan Blommaert in het boek Back in the USSR, een verslag van de reis die ze voor de gelijknamige tv-serie maakten door het grootste land ter wereld.

Maar het boek biedt veel meer dan nostalgische anekdotiek en reisimpressies. Het geeft een erg rijk beeld van Moeder Rusland, van de implosie van de Sovjetunie tot vandaag. Enorm veel namen, plaatsen, gebeurtenissen en feiten komen aan bod. Balliauw en Blommaert nemen de lezer mee op sleeptocht van Sotsji aan de Zwarte Zee (waar in 2014 de Olympische Winterspelen zullen plaatsvinden) tot Vladivostok in het Verre Oosten van Rusland, dat in 2012 gaststad is van een belangrijke Stille Oceaantop. Naast Rusland doen ze ook de voormalige Sovjetrepublieken Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië en de Baltische Staten aan.

Het is allesbehalve gemakkelijk om alle nuances over de voormalige Sovjet-Unie te begrijpen en over te brengen, besluiten de auteurs. ‘Maar als er slechts enkele stereotypes en misverstanden zijn gesneuveld, dan zijn we al dik tevreden.’ Missie geslaagd! Back in the USSR is een echte aanrader voor iedereen die wil begrijpen wat er speelt in de wereldmacht van kameraad Poetin.

Back in the USSR door Stefan Blommaert en Jan Balliauw is uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts, 398 blzn. ISBN 9789089312464

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur