Bagram-gevangenen vechten detentie aan in VS

Vier mannen die al langer dan een jaar gevangen zitten in de beruchte gevangenis op de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan, stappen naar een Amerikaanse rechtbank om hun detentie aan te vechten.
Volgens hun advocaten zijn de mannen nooit betrokken geweest bij vijandigheden tegen de VS en zijn ze ook geen lid van groepen die vijandig staan ten opzichte van de Amerikanen. De mannen kregen nooit te horen waarom ze vastzitten, mochten tot nu toe niet met hun advocaat spreken en kregen geen goede mogelijkheid om hun detentie aan te vechten bij een rechtbank of ander orgaan.
De habeas corpuspetities zijn ingediend door de American Civil Liberties Union (ACLU) bij de Amerikaanse districtsrechtbank in Columbia. In de petitie vragen de mannen om toegang tot advocaten en de mogelijkheid de rechtmatigheid van hun detentie te laten toetsen.
Een van de verzoeken die gisteren (maandag) werden ingediend, is afkomstig van de Afghaanse broers Sibghatullah en Samiullah Jalatzai. Sibghatullah werkte vier jaar als vertaler voor het Amerikaanse leger, tot hij twintig maanden geleden werd gearresteerd. Zijn broer werd 23 maanden geleden zonder toelichting gearresteerd op zijn werk.
 
De tweede petitie is ingediend namens een Afghaanse ambtenaar, Haji Abdul Wahid en zijn neef Zia-ur-Rahman. Zij werden ruim een jaar geleden thuis gearresteerd toen Amerikaanse militairen hun wijk uitkamden.
 
De ACLU zegt dat er “groeiende zorg is dat Bagram een tweede Guantanamo is geworden, met het verschil dat er veel meer gevangenen zitten, onder zwaardere omstandigheden en met nog minder rechten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.