Bahrein sluit gewonden af van de buitenwereld

Bahreiners die gewond raakten tijdens de betogingen van de voorbije dagen, worden afgeschermd van familie of media. Ze worden verzameld op de zesde verdieping van het Salmaniya Medical Complex in Manama en worden streng bewaakt.

Het Salmaniya Medical Complex was ooit een van de meest gerenommeerde ziekenhuizen in de Golf. Nu lijkt het meer op een versterkte vesting. Aan de ingangen zijn checkpoints opgericht met gemaskerde en zwaar bewapende militairen. De spoeddienst, gewoonlijk een van de drukste in het land, is leeg.

Uit ooggetuigenverslagen van de medische staf die Human Rights Watch kon verzamelen, blijkt dat veiligheidsdiensten en het leger op zoek gingen naar patiënten die gewond werden bij de demonstraties. Ze werden bedreigd, geslagen en vastgehouden. Vervolgens werden ze verhuisd naar de zesde verdieping, waar ze afgeschermd worden van iedereen, inclusief hun familie.

“Er zijn meer legerofficieren in het ziekenhuis dan patiënten”, zegt Faraz Sanei, een waarnemer van Human Rights Watch die het ziekenhuis bezocht. “Het is geen normale omgeving meer voor de patiënten, en artsen hebben schrik om te praten.”

Ook Saeed, die uit een familie van politici komt, zegt dat het ziekenhuis bezet gebied lijkt. “Als we er patiënten heen brengen met een schotwonde, worden ze na de operatie onmiddellijk naar de zesde verdieping gebracht. Niemand mag ze bezoeken. Zelfs het ziekenhuispersoneel – dokters, verpleegsters of het keukenpersoneel – zijn er vervangen door militairen.”

Angst

Volgens ooggetuigen zijn ook patiënten uit andere ziekenhuizen opgehaald en verplaatst naar Salmaniya of naar het Bahreinse militaire hospitaal.

De angst zit er goed in bij de bevolking. De mensen proberen gewonden zoveel mogelijk thuis te behandelen; alleen als het echt moet worden ze naar het ziekenhuis gebracht. De zus van de 21-jarige Ahmad(*) probeerde haar broer, die hagelwonden in zijn borst en aan een nier had, drie dagen lang thuis te verzorgen. “Ik probeerde het bloeden en de pijn te stoppen”, vertelt ze. “We durfden hem niet naar Salmaniya brengen. We probeerden bijna alle ziekenhuizen in Bahrein. Maar hij had een behandelingen in Salmaniya nodig. De spoeddienst was er vrijwel verlaten, en er waren meer militairen dan patiënten.”

“Ze brachten hem naar de zesde verdieping, en vertelden ons dat we hem niet konden bezoeken. We hebben sindsdien geen informatie meer gekregen.”

Oppositienest

Voor het leger het ziekenhuis in handen nam, was het een sleutelpunt voor de oppositie geworden. Journalisten en internationale organisaties konden er vrij binnen en buiten om de gewonden en doden te zien, met behulp van de medische staf. Er waren tafels waar munitie van de overheid tentoongesteld werd, zoals rubberkogels en traangasgranaten.

“Het was de enige plaats waar alle journalisten informatie konden krijgen”, zegt Nabeel Rajab, voorzitter van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten. “De overheid wilde niet dat die informatie naar buiten geraakte. Daarom heeft ze het ziekenhuis bezet.”

Terroristen buiten houden

De Bahreinse overheid ontkent dat het hospitaal een plaats van angst geworden is, en wijst erop dat het leger de orde moest herstellen, omdat er de oppositie het helemaal had ingepalmd.

“De mensen zijn blij dat het leger het ziekenhuis heeft kunnen bevrijden”, zegt Adel al-Moawda, voorzitter van de parlementscommissie voor Nationale Veiligheid. “Het leger is er aanwezig om terroristen buiten te houden.” Volgens al-Moawda zijn patiënten overgebracht naar Salmaniya omdat ze geen private zorg konden betalen. Alle andere beschuldigingen zijn “zeer grote leugens.”

(*) Fictieve naam

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.