Bahrein stelt bezoek VN-rapporteur nogmaals uit

Het bezoek van Juan Mendez, speciale VN-rapporteur voor folteringen, aan Bahrein volgende maand is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De expert liet woensdag in een verklaring weten dat de overheid van de Perzische Golfstaat eenzijdig verantwoordelijk is voor de beslissing.

  • malyousif Sinds februari 2011 protesteren sjiitische manifestanten tegen het soennitische koningshuis. malyousif

De Bahreinse overheid bracht Juan Mendez, die namens de Verenigde Naties onderzoek doet naar martelingen, deze week via een brief op de hoogte dat zijn geplande bezoek van 8 tot 15 mei niet zal doorgaan. Volgens de New York Times gaf de regering in de brief als reden op dat de gesprekken met de oppositie trager verlopen dan verwacht en dat het bezoek de kansen op succes kan schaden.

In Bahrein heersen al onrusten sinds februari 2011. Sjiitische manifestanten komen de straat op in protest tegen het soennitische koningshuis en eisen de afzetting van premier Khalifa bin Salman al-Khalifa, die sinds 1971 over het land regeert. Gewelddadige confrontaties met de politie zouden aan minstens 50 mensen het leven gekost hebben sinds het begin van de conflicten.

Annulering

Het is de tweede maal dat Bahrein de geplande controle door de VN-expert afzegt. Oorspronkelijk ging zijn bezoek aan de eilandstaat door in februari van 2012, maar ook toen kondigde de overheid op het laatste moment aan dat de afspraak niet door zou gaan.

Mendez ontkende een bericht in de Bahreinse media dat hij degene zou zijn die zijn bezoek heeft uitgesteld. ‘Dit was een unilaterale beslissing door de autoriteiten’, zei hij in een verklaring. De rapporteur benadrukte ook dat het in feite om een annulering gaat, ‘aangezien er geen alternatieve data zijn voorgesteld’.

Negatief rapport

Het nieuws van de annulering komt niet lang na de publicatie van een negatief rapport over de Bahreinse mensenrechtensituatie door de Verenigde Staten op 19 april. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de politie in het land protestanten arresteren en vasthouden op basis van vage aanklachten. Bovendien zouden sommigen van hen in gevangenschap gemarteld worden. Het rapport wijst ook op het ontbreken van een eerlijk verloop in rechtszaken tegen politieke activisten, medisch personeel, leerkrachten en studenten.

Ondertussen heeft het Bahreins ministerie van Buitenlandse Zaken het rapport afgewezen, met de boodschap dat het ‘ontbreekt aan objectiviteit en onpartijdigheid’. Woordvoerster van de overheid Samira Rajab zei aan het staatsnieuwsagentschap BNA (Bahrain News Agency) dat het rapport ‘teksten bevat die erg ver van de waarheid staan’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift