Bahreini's protesteren

Deze fiche over de protesten in Bahrein maakt deel uit van een reeks over de omwentelingen in de Arabische wereld.

Sinds:
14 februari was de dag van Woede in Bahrein. Sinds dan zijn er dagelijks protesten.

Waar:
Het Parelplein in de hoofdstad Manamah is het centrum van de protesten. Al enkele keren ontruimde het leger met harde hand het plein en kreeg daarvan zelfs de steun van Saoudi-Arabië. De betogers blijven echter terugkeren naar het plein.

Eisen:
Ze zijn tegen de dictatuur van de Koninklijke familie. Daarnaast eisen ze de overgang naar een ‘echte’ parlementaire monarchie met echte macht voor een vrij verkozen regering.

Voedingsbodem:
In 1999 kwam de westers opgeleide sjiek Hamad aan de macht, wat leidde tot de hoop op democratisering. De hervorming tot een constitutionele monarchie in 2002 ging volgens de bevolking echter niet ver genoeg, want het zwaartepunt ligt nog altijd bij de koning. Hij benoemt de premier en de adviserende raad die evenveel leden telt als het verkozen parlement.

De meerderheid van de bevolking is sjiitisch en wordt gediscrimineerd door de heersende klasse die soennitisch is.

Mobiliserende groepen:
Ook hier is de jeugd de drijvende kracht achter de revolte. Daarnaast is het vooral het sjiitische deel van de bevolking dat oproept tot protest.

Krijgen steun van:
De Unie van Vakbonden heeft opgeroepen tot een algemene staking van onbepaalde duur. De Unie is een van de oudste vakbonden in de Golfstaten. Ze telt afdelingen in zowat alle belangrijke bedrijven van het land, gaande van olieraffinaderijen tot de aluminiumindustrie.

N°1:
De Khalifah-familie regeert het land al meer dan twee eeuwen. Sjeik Hamad bin Isa Al Khalifah heeft sinds 1999 de touwtjes in handen. Hij is opgeleid in het Westen en geniet de steun van de meeste leiders van de Golfstaten. Het land is strategisch erg belangrijk voor de Amerikanen omdat een deel van hun vloot daar gestationeerd is.

Politiek stelsel:
Bahrein heeft een tweekamerstelsel. De koning benoemt één kamer volledig en de bevolking verkiest het andere. Beide kamers tellen veertig leden en moeten elk hun goedkeuring geven om een wet gestemd te krijgen. Wetten die het democratisch verkozen deel stemt en die de koning niet aanstaan, kunnen bijgevolg gemakkelijk worden tegengehouden.

Oppositie:
De sjiitische al Wifaq-partij heeft achttien verkozen parlementsleden en vormt daarmee de grootste fractie. Deze namen ontslag uit protest tegen de ontruiming van het Parelplein. Daarnaast is er nog de Haq-beweging van Hassan Mushaimaa die situatie in Bahrein al enkele jaren aanklagen.

Balans: ·
Er vielen vijf doden  toen het leger het Parelplein op gewelddadige manier ontruimde. Daarnaast vielen nog honderden gewonden. In eerdere demonstraties werden al twee mensen gedood.

Straffe uitspraak:
“We are terribly sorry and this is a terrible tragedy for our nation” -Kroonprins Salman op CNN over de doden op het Parelplein

“Laten we hopen dat dit snel overwaait” -Bernie Ecclestone, organisator van F1-wedstrijden onder andere ook in Bahrein

Reactie:
De kroonprins Salman heeft het leger bevolen zich terug te trekken en probeert de dialoog op te starten met de sjiitische oppositie. Die weigerde elk gesprek zolang het leger de straten van Manamah controleerde. Wegens de onrusten gaat de Grote Prijs F1 van Bahrein niet door. Op 22 februari kwamen meer dan 100 000 mensen opnieuw op straat om meer democratie te eisen. Voorlopig blijft alles rustig. 25 mensen die beschuldigd werden van een staatsgreep, hebben gratie gekregen. Een van hen was Hassan Mushaimaa waardoor hij kon terugkeren naar het land. Het leger slaan de protesten terug neer en krijgen hiervoor de steun van Saoudi-Arabië. Er werd hard opgetreden tegen de sjiitische manifestanten. Iran klaagde deze situatie aan bij de VN.

Gecoverd:
Sociale media spelen hier een belangrijke rol, dagelijks verschijnen er nog filmpjes op YouTube vooral over de gewelddadige ontruiming van het Parelplein. Bloggers zoals Amira Al Hussaini houden grote media zoals Al Jazeera op de hoogte. Westerse journalisten deelden hier net als in andere landen met revoltes ook in de klappen. Een correspondent van ABC is al mishandeld, terwijl hij verslag uitbracht vanop het Parelplein. Omdat de geweld blijkbaar niets uithaalt, is de Bahreinse regering van tactiek veranderd en probeert  ze samen met de PR-firma Bell Pottinger Middle-East zijn boodschap beter te verkopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.