Bahreinse minderbegaafde krijgt twee jaar cel

Op 13 december werd de minderbegaafde Mohammed Abdulhadi al-Shakar in Bahrein veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. In oktober sprak Tine Danckaers nog met zijn broer en tante in Bani Jamra, een dorp in Bahrein.

Waarvan Mohammed Abdulhadi al-Shakar beschuldigd werd, konden bronnen uit Bahrein nog niet bevestigen aan MO*. Vermoedelijk is dat ‘illegale samenscholing’, een beschuldiging waarvoor heel wat Bahreinse demonstranten werden opgepakt en tot zware celstraffen veroordeeld. Sinds 14 februari demonstreren Bahreini’s voor regimeverandering en democratisering van de golfstaat, een Arabische volksopstand die opvallend afwezig bleef in de internationale media. De dagelijkse protesten worden door de soennitische overheid gewelddadig neergedrukt en afgedaan als een sjiitische poging tot staatsgreep.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie, onder leiding van de Egyptische Cherif Bassiouni, onderzocht ter plekke drie maanden of Bahreinse ordetroepen en demonstranten zich schuldig hadden gemaakt aan mensenrechtenschendingen. De rapporteurs die op 23 november hun conclusies voorlegden, waren onomwonden: de ordetroepen hadden zich wel degelijk schuldig gemaakt aan ongeoorloofd en systematisch geweld.

Zijn beloofde hervormingen geloofwaardig?

Deze week nog bracht koning Hamad al-Khalifa een bezoek aan de Britse premier David Cameron. De koning liet weten dat hij het voorstel van Cameron om Bahrein te helpen bij zijn hervormingsprocessen ter harte nam. Khalifa zette volgens een correspondent van de BBC al stappen in de richting van hervormingen en verzoening met de oppositie, zoals het ontslag van het hoofd van de nationale veiligheid en de oprichting van een mensenrechtencommissie.

Bahreinse opposanten delen het optimisme van de Britse journalist niet. Bahreinse mensenrechtenactivisten verwelkomen de generale amnestie voor alle Bahreinse atleten die waren beschuldigd van anti-regeringsactiviteiten en andere beloftes van de regering zoals de toezegging van het regime om het Rode Kruis toe te laten in de gevangenissen. Tegelijk stellen ze zich ernstige vragen bij de geloofwaardigheid van de beloofde hervormingen. Zo zou de koning beloofd hebben om ervoor te zorgen dat meer dan duizend werknemers die werden ontslagen omwille van het uiten van overheidskritiek, opnieuw tewerkgesteld zullen worden. Er zouden reeds grote groepen mensen opnieuw tewerkgesteld zijn. Het recente nieuws dat de helft van de werknemers, onder meer uit de gezondheidszorg en het onderwijs, opnieuw aan het werk zou zijn, blijkt echter niet te kloppen, aldus Mariam Al-Khawaja, woordvoerster van het Bahreinse mensenrechtencentrum.

Geweld blijft

De feiten op de grond en de aanpak in de praktijk blijven ook bijzonder zorgwekkend. Het politiegeweld en de disproportionele gerechtelijk straffen tegen opposanten verminderen niet, getuige de uitspraak tegen de minderbegaafde Mohammed Abdulhadi al-Shakkar.

Sinds de voorstelling van het rapport vielen drie nieuwe doden, waaronder een baby van vijf dagen oud die stierf door verstikking na een traangasaanval. De 27-jarige Zahra Saleh stierf op 7 december nadat ze eerder een metalen pin in haar hoofd kreeg. Volgens de overheid zou dat een daad van de demonstranten zelf geweest zijn, niet van de oproerpolitie. Het Bahreinse mensenrechtencentrum dat pogingen ondernam om met het zwaargewonde meisje te spreken terwijl ze drie weken in het hospitaal lag, trekt deze versie zeer sterk in twijfel.

De toestand voor politieke gevangenen in de centrale gevangenis verslechterde na de uitkomst van het Bassiouni-rapport, zegt het Bahreins mensenrechtencentrum. Ziekenhuizen staan ook nog steeds onder controle van de overheid. MO* kreeg ook alarmerende berichten over aanvallen op de azza-vieringen, de sjiitische rouwmomenten die begin deze maand plaatsvonden.

Mensenrechtenorganisaties roepen de internationale gemeenschap op om Bahrein beter te monitoren en eindelijk op de agenda voor buitenlands beleid te zetten.

Lees ook Democratische volksopstand in Bahrein, de reportage die verscheen in MO*magazine van december 2011, en de andere getuigenissen die Tine Danckaers optekende in Bahrein.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.