Bakiyevs erfenis: corruptie en misdaad

Drie weken na de bloedige opstand van 7 april in Bishkek, Kirgizië, lijkt de rust in het land teruggekeerd. International Crisis Group publiceert een rapport met enkele bedenkingen en een stappenplan voor de interim-regering.
  • Gie Goris De Kirgizische bevolking heeft behoefte aan transparant bestuur Gie Goris

Begin april 2010 nam de oppositie, na bloedige demonstraties, de macht over in het Centraal-Aziatische land Kirgizië. De afgezette president Bakijev kreeg intussen een onderkomen in Wit-Rusland, het merendeel van zijn al even corrupte familieleden is nog op de vlucht.
De International Crisis Group (ICG) publiceerde op 27 april een uitgebreid rapport over de huidige toestand in Kirgizië. Het rapport bevat een to do lijst voor zowel de Kirgizische interim-regering als voor de Verenigde Staten.

Zure erfenis van Bakijev


De dertien leden van de interim-regering, onder leiding van Roza Otunbajeva, hangt een zware taak boven het hoofd. De erfenis van Bakijev is een land doordrenkt van financiële problemen, misdaad en corruptie. Het falen van de economie en de schamele infrastructuur zorgen voor diepe publieke verontwaardiging en kritiek.
Als de voorlopige regering aan de macht wil blijven, is vooral transparantie en efficiëntie noodzakelijk, aldus het rapport. Op 10 oktober vinden er zowel parlements- als presidentsverkiezingen plaats, dat wil zeggen dat de interim-regering het land zes maanden lang  zal besturen.
Een vlotte werking van de interim-regering is volgens het ICG een probleem. ‘De voorstelling van de tijdelijke regering is tot nu toe niet veebelovend. Het lukt de leden niet om over te komen als een samenhangend bestuur of transparant te zijn over hun activiteiten, net wanneer de bevolking daar wel nood aan heeft. Wat ze wel tonen is een gebrek aan gemeenschappelijke ideologie of strategie. Wanneer dit niet snel verandert, zal hun gezag wegebben.’

To do lijst Kirgizië


Otunbajeva’s tijdelijke regering ziet als belangrijkste taak het organiseren van vlekkeloze, democratische verkiezingen. Ook volgens International Crisis Group zijn democratische verkiezingen essentieel, maar zij wijst er op dat er nu al actie ondernomen moet worden over zaken die niet kunnen wachten tot na de verkiezingen.
De regering moet dringend maatregelen ondernemen zodat georganiseerde misdaad en drugshandel niet opnieuw doordringen in het politieke leven. Ook de banden met vrome moslims moeten aangehaald worden en islamitische bewegingen die geen geweld gebruiken, verdienen het volgens ICG om erkend te worden.

Vertrouwenskwestie


Verder wijst ICG op het belang van sterke en onafhankelijke media in Kirgizië. Om de media te beschermen zou er een wet opgesteld moeten worden die politisering van media verbiedt. Want dat was een alledaags fenomeen in de weken na de opstand tegen Bakijev.
Als laatste en misschien wel belangrijkste “opdracht” moet de regering proberen het vertrouwen van de bevolking terug te krijgen. ‘De bevolking moet overtuigd worden van het feit dat de regering werkt voor het land en niet voor persoonlijke verrijking zoals in het verleden’, aldus ICG

Verontschuldigingen VS


Niet alleen de Kirgizische regering krijgt een waslijst met tips van ICG, ook de Verenigde Staten krijgen hun lijst aanbevelingen. De kans is namelijk groot, volgens zowel de VS zelf als ICG, dat de soldaten die het presidentsgebouw verdedigden op 7 april, een militaire opleiding kregen van het Amerikaanse leger.
Hoewel de VS hen opleidde om ingezet te worden bij drugsbestrijding en tegen terrorisme, zou het kunnen dat Bakijev hen op 7 april inzette tegen de bevolking. Toen vielen er 85 doden tijdens de demonstraties in Bishkek.
ICG vindt dat wanneer dit bevestigd wordt, de VS dat als eerste moet publiceren met verontschuldigingen aan Kirgizië. De VS moet ook helpen met het organiseren van de parlementsverkiezingen en helpen met het opsporen van corruptie onder Bakijev. Verder raadt het ICG ook aan dat de VS mediatraining geeft aan lokale media en journalisten.

Domino-effect?


International Crisis Group sluit af met een waarschuwing: ‘Wat er de laatste jaren gebeurd is in Kirgizië, gebeurt ook in andere landen in deze regio. Wat er gebeurde in Bishkek kan in al deze landen gebeuren. Hoewel vele leiders zich beschermd voelen door hun grote aantal troepen, is dat geen garantie dat de regering niet omver geworpen kan worden. Het aantal troepen is niet het belangrijkste, wel het punt waarop de troepen zich de vraag stellen of hun leider het wel waard is om voor te sterven.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.