Balkanbendes worden goede maatjes

Broederschap en eenheid, de slogan die de deelstaten van het voormalige Joegoslavië na de Tweede Wereldoorlog decennialang moest helpen samenhouden, lijkt nu het devies van misdaadbendes uit Servië, Kroatië en Bosnië. Ze slaan zelfs de handen in mekaar met de gevreesde Albanese onderwereld - een staaltje van internationale verstandhouding waar de politici op de Balkan een puntje aan kunnen zuigen.



Anders dan hun bravere landgenoten hebben veel zware jongens op de Balkan weinig last van nationalistische of religieuze oprispingen - ze verdienen handenvol geld met de smokkel van vrouwen, drugs en sigaretten, en dat doet alle verschillen wegsmelten.

Servië is een draaischijf geworden voor de smokkel in jonge vrouwen uit Oekraïne en Moldavië. Ze worden via de slecht bewaakte grens met Roemenië aangevoerd en dan, als ze niet in Servië aan het werk worden gezet, doorverkocht aan prostitutienetwerken in Bosnië en Kosovo. Het Centrum voor Slachtoffers van Mensenhandel dat vorig jaar in Belgrado werd opgericht, heeft al 2000 namen verzameld van jonge vrouwen die de afgelopen 12 maanden via mensensmokkelaars in Servië in de prostitutie terecht zijn gekomen.

Volgens Bosnische vrouwenrechtengroepen werken er gemiddeld vijf prostituees in elk van de 7.000 bars die vorig jaar in hun land geregistreerd waren. Met een gemiddelde opbrengst van 15.000 euro per maand waren die gelegenheden echte goudmijntjes voor hun eigenaars. Maar onlangs dwong de Bosnische overheid de meeste bars te sluiten om de prostitutie en de mensenhandel in te dijken.

Ook sigarettensmokkel is een winstgevende bezigheid op de Balkan. De smokkelroutes zigzaggen door Montenegro, Kosovo, Servië, Kroatië en Slovenië naar de lidstaten van de Europese Unie. Die zouden daardoor minstens drie miljard euro aan accijnzen mislopen. Volgens Interpol wordt overigens ook 70 procent van de heroïne die in West-Europa op de markt komt via de Balkan aangevoerd.

De leden van misdaadbendes op de Balkan blijken meestal weinig problemen te kennen om aan de reispassen en andere documenten te komen die ze nodig hebben om hun zaakjes in de buurlanden af te handelen. Gewone burgers moeten weken wachten op visa om andere Balkanlanden te kunnen bezoeken. Dat zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van hooggeplaatste politie-officieren in alle landen. Dat wil zeggen dat de politie samenwerkt met de maffiabazen en hen beschermt, concluderen de auteurs van een rapport dat samen door de Kroatische krant Jutarnji en het Servische dagblad Blic werd geschreven.




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.