Balkanfeestje met een boodschap

Een straffe Balkanfanfare uit Antwerpen, het bestaat wel degelijk. De jongens van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra bewijzen op ‘I Lumia Mo Kher’ dat je niet in Macedonië, Roemenië of Bulgarije moet wonen om goeie Balkanmuziek te maken.

De groep van frontman Gregor Engelen brengt -zoals de groepsnaam al doet vermoeden- een vinnige mix van zigeunermuziek, ska en reggae. Op hun nieuwste plaat ‘I Lumia Mo Kher’ horen we niet alleen de typische blazers die we kennen van toporkesten als Fanfare Ciocarlia en Kocani Orkestar, maar krijgen we er ook nog eens een stevige portie aanstekelijke ska en opgewekte reggae bovenop. Het hoeft niet gezegd dat dit een gunstig effect heeft op zowel het gemoed als de dansspieren.

De Antwerpenaars bewijzen met deze plaat klaar te zijn voor een Europese doorbraak. In de Balkanscene zijn ze alvast geen onbekenden meer en door op deze plaat samen te werken met toppers als Marko Markovic en Kocani Orkestar zal hun credibiliteit in het wereldje alleen maar toenemen. De grotere festivals zullen hen ongetwijfeld met open armen ontvangen.

Bovendien is Antwerp Gipsy-Ska Orkestra ook een groep met een niet-mis-te-verstane boodschap. In de songteksten worden racisme, facisme en nationalisme aan de kaak gesteld. De titel van de plaat ‘I Lumia Mo Kher’ betekent trouwens ‘De Wereld is Mijn Huis’ en dat kan in deze tijden van bekrompen nationalisme als een statement op zich beschouwd worden.

Hoogtepunten op deze fijne plaat zijn wat ons betreft de songs ‘Te Laat’, een heerlijk Antwaarps skanummer dat ons onmiddellijk deed denken aan ‘Paléto’ van die andere Antwerpse feestband Think of One, en ‘Disco Boy’, een dansbaar reggaenummer dat misschien wel eens een bescheiden zomerhit kan worden.

‘I Lumia Mo Kher’ ligt vanaf 11 april in de winkel. Op 9 april is er een release-party in de Handelsbeurs in Gent. Meer info op www.gipsyska.com en op www.myspace.com/agso.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur