Bangladesh roept zich uit tot meest kwetsbare land (*)

Bangladesh roept zichzelf uit tot meest kwetsbare land voor de gevolgen van de klimaatverandering. Als er niet ingegrepen wordt, dreigen miljoenen mensen zonder levensmiddelen te vallen, zegt de Bengalese delegatie.
“Als arm en dichtbevolkt land kunnen we alleen de uitdagingen niet aan, tenzij met adequate financiële en technologische steun van de ontwikkelde landen”, zegt Sabir Hassan Chowdhary, een van de gezanten van Bangladesh in Kopenhagen.
De delegatie noemt Bangladesh het meest kwetsbare land ter wereld wat betreft de gevolgen van de klimaatverandering. Ze doen een dringende oproep om internationale hulp en bijstand om zich te wapenen tegen de komende droogte, onregelmatige neerslag, cyclonen en overstromingen. “Verschillende onderzoeksinstellingen hebben ons beschreven als het meest kwetsbare land ter wereld”, zegt minister van Leefmilieu Hassan Mamud. “We hebben de internationale gemeenschap broodnodig om ons te helpen ons aan te passen aan de klimaatverandering.”
Volgens Mamud moet 70 procent van de fondsen naar de minst ontwikkelde landen gaan, waaronder Bangladesh. Uit wetenschappelijke studies in de Himalaya blijkt volgens de minister dat “minstens twintig gletsjermeren, sommige tot veertig meter diep, op elk moment kunnen doorbreken. Als dat gebeurt, overstroomt het hele land. Daarom noemen we Bangladesh kwetsbaarder dan bijvoorbeeld de Malediven.”
Afgevaardigde Ziaul Hoque Mukta citeert wetenschappelijke studies die erop wijzen dat het zeeniveau met 45 centimeter kan stijgen tegen 2050, waardoor 10 tot 15 procent van het land onder water komt te liggen en meer dan 30 miljoen mensen op de vlucht gejaagd zullen worden. “Arme mensen, die geen land bezitten en grotendeels afhankelijk zijn van de natuurlijke kustrijkdommen, lopen groot risico”, zegt hij. Bangladesh bestaat voor 32 procent uit kustgebieden, waar meer dan 35 miljoen mensen wonen. “Bangladesh is dus ook zeer kwetsbaar voor een stijgende zeespiegel.”

Landbouw


Bijna een derde van de Bengalese bevolking leeft in abjecte armoede en moet het met minder dan een dollar per dag stellen. Het land slaagt er wel in zichzelf te voeden door de sterke landbouwsector. Die is goed voor een vijfde van het bruto binnenlands product en voor 60 procent van de banen in het land, zegt Ainun Nishat van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). “Maar de klimaatverandering brengt die voedselveiligheid in gevaar”, zegt hij.
“De onregelmatige neerslag, droogte en cyclonen zorgen nu al voor problemen in de landbouw, en dat zal alleen erger worden als er niet snel stappen ondernomen worden. De hoofdstad Dhaka zag in juni bijvoorbeeld twee keer zoveel regen als gemiddeld. “De frequentie en intensiteit van cyclonen is de voorbije jaar gestegen”, zegt Nishat. “Van de zestien grote cyclonen sinds 1960 waren er vier in de laatste twee jaar.”
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.