Bangladesh wil corrupte zakenmensen vrijlaten

De door het leger gesteunde interim-regering wil van corruptie beschuldigde zakenlui amnestie geven zodat ze hun bedrijven weer op de rails kunnen helpen. De strijd tegen de corruptie vormt volgens de regering een te grote aanslag op de economie in Bangladesh.
Sinds de start van de grote anticorruptiecampagne zijn tweehonderd topmensen uit het bedrijfsleven en politici gearresteerd, inclusief de voormalige premiers Hasina Wajed en Begum Khaleda Zia.

Maar nu ligt een voorstel klaar voor een ‘Waarheids- en Verantwoordingscommissie’, dat nog moet worden goedgekeurd door de regering. Als het voorstel goedgekeurd wordt, kunnen zakenmensen die vastzitten of op de vlucht zijn omdat ze beschuldigd worden van corruptie, amnestie krijgen, zegt Anisul Huq, een van de opstellers van de wet. “De regering zal deze waarheidscommissie zo snel mogelijk in het leven roepen, zodat de economische activiteit, die het afgelopen jaar als gevolg van de anticorruptiestrijd gedaald is, weer aangezwengeld wordt.”

Terwijl de overheid gelooft dat de commissie de druk op de economie in het land kan verlichten, vreest de onafhankelijke Anticorruptie Commissie (ACC) dat het plan de strijd tegen de corruptie zal hinderen. Hasan Mashhud Chowdhury, voorzitter van de ACC, zei eerder deze maand niet tegen het plan te zijn, maar het wel van belang te vinden dat niemand een voorkeursbehandeling krijgt.

Corruptiewaakhond Transparancy International rekent Bangladesh tot de meest corrupte landen ter wereld. Economen zeggen dat het probleem zo groot is dat het bruto nationaal product van het land er serieus onder lijdt. Maar volgens Huq is de corruptie in Bangladesh zo diep geworteld dat sommige mensen er tegen hun wil in meegetrokken worden. “Dit plan verlicht ook de druk op rechtbanken die de corruptiezaken moeten behandelen”, zegt hij. “De afwezigheid van topmensen uit het bedrijfsleven heeft geleid tot het ineenstorten van hun bedrijven. De hele economie wordt daarin meegetrokken.”

Ongewenst effect



Zo’n 300.000 werknemers van grote bedrijven zijn onzeker over hun baan, omdat de eigenaren van de bedrijven in de gevangenis zitten of zijn ondergedoken. Sommige werknemers krijgen al maanden geen salaris en de productie in de bedrijven nam af. De Bengalese regering erkent nu dat de in februari 2007 campagne om politiek en bedrijfsleven te zuiveren van corruptie, een ongewenst effect op de economie heeft.

Sinds vorig jaar werden ook al meer dan een dozijn voormalige ministers, parlementsleden en hun familieleden veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van vijf tot twintig jaar. Volgens Fakhruddin Ahmed, leider van de interim-regering, komen de oud-premiers Khaleda Zia en Hasina Wajed niet in aanmerking voor amnestie.
 


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.