Baquba brandpunt van sectair geweld

Geweld tussen soennieten, sjiieten en Koerden in het Iraakse stadje Baquba dreigt de hele provincie Diyala in vuur en vlam te zetten. Vertegenwoordigers van soennitische moslims beschuldigen het Amerikaanse en het Iraakse leger ervan de andere kant op te kijken bij willekeurige arrestaties van soennieten en de plundering van hun huizen.
Baquba ligt 50 kilometer ten noordwesten van Bagdad en was 1400 jaar lang een voorbeeld van vreedzaam samenleven tussen soennieten, sjiieten en Koerden. Tegenwoordig gaat er geen dag voorbij zonder moordpartijen en arrestaties. “Het ergste is de rechtstreekse betrokkenheid van de nationale veiligheidsdiensten”, zegt een locale politicus, “Wanneer de moordenaars aankomen, is het Amerikaanse leger in geen velden of wegen te bespeuren”.

Brigadegeneraal al-Kaabi van de vijfde divisie, die instaat voor de veiligheid in de provincie Diyala, is verantwoordelijk voor de arrestatie van 400 burgers en de plundering van honderden huizen, verklaarde het Iraakse parlementslid Mohammed al-Dayni op de nieuwszender Al-Jazeera. Al-Dayni wijst de regeringspartijen met de vinger, met name de sjiitische partijen in het parlement.

De soennitsche al-Tawafuq-partij vraagt een volledig onderzoek naar het geweld en de vrijlating van de opgepakte burgers. “We zijn er zeker van dat de arrestaties sectair gemotiveerd zijn. Het gaat om onschuldige boeren die op hun eigen plantages werden aangehouden”. Een Iraakse kolonel verklaarde onlangs dat VS-soldaten tien Iraakse soldaten hadden opgepakt op verdenking van sectaire moorden. De VS zelf geven geen commentaar.

Baquba was lange tijd een weerstandsnest tegen de bezetting van Irak en heeft bijgevolg een lastige reputatie bij de internationale bezettingsmacht en het Iraakse leger. Brigadegeneraal al-Kaabi gebruikt luidsprekers om de bevolking te waarschuwen. “We waren het gewoon geworden dat onze regering ons terroristen, Sadammisten of Zarkawisten noemde”, getuigt rechtenstudent Abu Omar. “Sinds kort behoren ook termen als ‘bastaarden’ tot de woordenschat van al-Kaabi. Verrassend is dat niet, hij herhaalt gewoon wat zijn meesters in de Groene Zone (de Amerikaanse veiligheidszone in Bagdad, nvdr) altijd al hebben gezegd”.

Volgens inwoner Mazin-al Zaidy willen de Koerden en sjiieten de soennieten uit de provincie Diyala verwijderen in de aanloop naar een opdeling in federale deelstaten. “Er wonen Koerden, sjiieten en soennieten in de provincie, en dat moet veranderen ten voordele van de eerste twee. De Koerden hebben de steden Mendily en Jalowlaa op hun landkaarten al als een deel van Koerdistan ingekleurd”.

De machtsverhoudingen tussen de verschillende groepen veranderen constant. “Wanneer ik ‘s ochtends wakker word, weet ik niet wie de baas is in mijn stad”, zegt een religieuze leider die “sjeik Ahmed” wil worden genoemd. “De ene dag zijn het de Amerikanen, de volgende dag een verzetsgroep en dan weer een militie. En dat na 1400 jaar van vreedzaam samenleven en gemengde huwelijken”.

Het Amerikaanse leger meldt intussen een recordaantal bomaanslagen in Irak. Het aantal gedode Amerikaanse soldaten nadert de 3000. Langs Iraakse kant zijn er honderdduizenden slachtoffers.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift