Bashir klaar voor verkiezingswinst

Hoewel het verlangen naar verandering bij de bevolking in het noorden van Soedan toeneemt, staat de verkiezingskoorts op een laag pitje. Een reden hiervoor kan de terugtrekking van presidentskandidaat Yasir Aman zijn. Voltens Aman is de hele verkiezing ontworpen om huidig president Bashir aan de macht te houden. Die laatste wil kost wat kost president blijven om een veroordeling van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te vermijden.
De kandidatuur van Aman, die Zuid-Soedan vertegenwoordigt bij de SPLM (Vrijheidsbeweging van het Soedanese Volk) wordt door veel stemmers in vraag gesteld. Aman wordt in het Noorden van het land gezien als verrader omdat hij één van de weinige Arabische rebellen was die vocht tegen het huidige regime. Onder grote druk trok de presidentskandidaat zich op 1 april terug uit de verkiezingsstrijd.  

Volgens SPLM-vicepresident Riek Machar heeft de partij weken geprobeerd Aman te overtuigen dit niet te doen. Maar volgens Ibrahim Ahmed Omer van de NCP (Nationale Congrespartij) maakte Aman geen schijn van kans. “Yasir Aman werd verkeerd ingelicht over zijn kansen om de verkiezingen te winnen.”, zegt hij. De ambtenaar blijft ervan overtuigd dat Bashir de president van Soedan zal blijven.

Verkiezingen als garantie op vrijheid  De oppositie verwijt Bashir dat hij vervalste verkiezingen onder internationaal toezicht gebruikt om zijn macht te rechtvaardigen. “Zo wil hij uit de handen van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag blijven.”, klinkt het. “De presidentsverkiezing is ontworpen om Bashir aan de macht te houden en niet om democratische veranderingen door te voeren.”, zegt ook Yasir Aman tijdens een persconferentie in Karthoem.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag klaagde Bashir in 2008 aan voor vermeende schending van de mensenrechten en misdaden tegen de menselijkheid in de westelijke regio Darfoer. Sinds de start van het conflict vonden meer dan 300.000 inwoners de dood en sloegen meer dan één miljoen mensen op de vlucht. Bashir ontkent de beschuldigingen.

Ongeldig controleorgaanOp één april kwam aan het licht dat de presidentiële stembiljetten werden gedrukt in de hoofdstad Karthoem. Dit gebeurde door een bedrijf dat is handen is van de NCP, de politieke partij die momenteel aan de macht is in het land. Volgens afspraak zouden die stembiljetten in Zuid-Afrika gedrukt moeten zijn, en de oppositie vreest nu voor fraude.

De huidige president controleert ook de staatsmedia in Soedan. Voor zijn campagne maakt hij naast overheidsfondsen ook gebruik van staatshelikopters en –voertuigen, middelen waar de meerderheid van de tachtig oppositiegroepen geen toegang tot hebben.

Bashir zelfverzekerdHoewel de stemming pas gepland is op 11 april heeft huidig president Bashir zijn volgende stap al aangekondigd. Onmiddellijk na de verkiezing zal hij alles op alles zetten om de eenheid in het land te bewaren. “Het land zal niet worden opgesplitst.”, zei hij tijdens een campagne in Sinjah, een stadje in Oost-Soedan. “Onze mensen in het zuiden zullen uit vrije wil stemmen voor eenheid.”

Bashir’s groeiende macht beangstigd ook de oppositiepartijen in het noorden van het land. Zij voelen zich vooral in de steek gelaten door de desinteresse voor de verkiezing van de zuidelijke oppositiepartijen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift