Bedenkingen bij de verkiezingsuitslag

Centrumrechts en rechts hebben in Vlaanderen gewonnen maar extreem rechts niet. Wel in tegendeel. Plaatselijk heeft Vlaams Belang fors verloren en dat is het belangrijkste wat de meeste allochtone kiezers van de uitslag van 7 juni onthouden.
  • Gie Goris Samira Bendadi Gie Goris
Het gevoel dat Vlaams Belang het niet goed ging doen hing al een tijdje in de lucht. De campagne ‘Dit is ons land’ was niet overtuigend. De partij blijft een jargon hanteren dat voorbijgestreefd is. Deze nieuwe nederlaag bevestigt dat het tijdperk van deze bepaalde politieke taal voorbij is. Het bevestigt ook dat VB niet met de tijd is mee kunnen meegaan. Niet dat de taal van andere partijen aan de rechterzijde aantrekkelijker is maar ze lijkt wel minder gericht tegen de allochtonen en zaait over het algemeen minder haat.
Men gaat er vaak en te gemakkelijk van uit dat allochtonen veelal links stemmen. Maar allochtonen zijn ook producten van hun maatschappij. Een deel van hen voelt zich ongetwijfeld aangetrokken tot links, tot de socialistische partij maar ook tot Groen, want uit het MO* dossier van het juninummer blijkt duidelijk hoe belangrijk milieu voor allochtone jongeren is.

Aantrekkingskracht


Maar diezelfde jongeren hebben ook gezegd dat ze stemmen op politici die hen het meest overtuigen. De aantrekkingskracht die bepaalde politici op het autochtone publiek hebben mist zijn effect niet op de allochtone burgers. Politici schitteren nu in het combineren van verschillende thema’s in hun programma.
Zo wordt het belang van milieu benadrukt door verschillende partijen. En ook thema’s als diversiteit en sociale uitsluiting zijn belangrijke thema’s voor de traditionele partijen. Maar daarnaast kan ook een betoog tegen ‘profitariaat’ en kleine criminaliteit ook heel wat allochtone jongeren aantrekken.
Men wil een hardere aanpak om een groter probleem te vermijden. Velen denken dat een rechts beleid inzake uitkeringen en kleine criminaliteit nodig is en zal de weg afsnijden voor extreem rechts. Daarom zullen heel wat jonge kiezers zich ongetwijfeld aangetrokken voelen door het discours van een J.M. Dedecker.
Vlaams Belang gaat achteruit maar allochtone politici gaan er ondanks hun groeiende aantal niet bepaald op vooruit. Ze zijn in ieder geval tijdens deze verkiezingen het minst zichtbaar. En dat is ook een belangrijk feit dat vele allochtonen niet zal ontgaan zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.