Bedreigde dieren te koop op internet

Op het internet bloeit de handel in bedreigde diersoorten zoals chimpansees, klauwaapjes en luipaardjongen. Dat blijkt uit een rapport van de dierenrechtenorganisatie IFAW. De veilingsite eBay heeft al gereageerd met een verbod op transacties met ivoor.
Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) deed voor het rapport “Killing with Keystrokes” begin dit jaar zes steekproeven, waarbij telkens een week lang gezocht werd naar online transacties met levende exotische diersoorten of producten daarvan. De organisatie vond meer dan zevenduizend transacties op 183 websites in elf landen. Bij levende dieren ging het in veel gevallen om exotische vogelsoorten, maar in de VS alleen al werden ook dertien primaten, vijf grote katachtigen en twee neushoorns te koop aangeboden.
De organisatie benadrukt dat de onlinetransacties van levende dieren maar het topje van de ijsberg zijn en dat er nog veel meer transacties offline plaatsvinden, na een online advertentie. “Als ik bijvoorbeeld een advertentie voor een chimpansee op het internet zet, en een koper belt mij via de telefoon, dan kunnen we praten over wat ik nog allemaal te verkopen heb”, verduidelijkt Barbara Cartwright, hoofd van de internetafdeling van het IFAW.

eBay


Het onderzoek wees de online veilingsite eBay aan als een van de grootste draaischijven, goed voor bijna twee derde van de online handel. Op eBaysites in zes landen werden producten van bedreigde dieren verkocht, waaronder ivoor, schilden van schildpadden en huiden van olifanten, luipaarden, jachtluipaarden en krokodillen. Het overgrote deel van de transacties vond plaats op de Amerikaanse eBay-site, waar bijna vierduizend producten verkocht werden, waaronder een paar olifantentanden voor meer dan twintigduizend dollar.
eBay heeft al op het rapport gereageerd met een totaal verbod op de verkoop van ivoor via de veilingsite. Het IFAW juicht die beslissing toe, maar wijst erop dat een groot deel van de handel via tientallen Amerikaanse, Britse en Russische websites, fora en nieuwsgroepen verloopt. Het wereldwijde bereik van het internet heeft kopers en verkopers van zeldzame diersoorten dichter bij elkaar gebracht, en de wetgeving kan die evoluties niet snel genoeg volgen, besluit de organisatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.