Bedrijven willen groter deel van de oliekoek

Amper vijf procent van de opbrengsten uit Nigeriaanse olie vloeien terug naar plaatselijke bedrijven. In Nigeria gaan steeds meer stemmen op om eigen bedrijven meer te betrekken in de miljardenindustrie. Het Nigeriaanse parlement buigt zich nu over een wetsontwerp dat - naar het voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse ‘black empowerment’ - topfuncties in oliebedrijven bij wet reserveert voor Nigerianen.

Op papier bestaat de Nigeriaanse economie vooral uit olie, maar het toch doet het zwarte goud weinig voor de welvaart en de ontwikkeling. De overheid pikt een aardig graantje mee – negentig procent van de opbrengsten die de staat uit de export haalt, is te danken aan olie - maar het aandeel van de Nigeriaanse bedrijven in de oliesector bedraagt amper vijf procent. Het zijn vooral buitenlandse bedrijven die de sector draaiende houden. Meer dan vier decennia na het begin van de eerste boringen in Nigeria, blijft de olie in buitenlandse handen. Het is tijd dat daar wat aan verandert, vinden veel Nigerianen, zeker nu de officiële doelstelling luidt om de productie op te drijven van 2,3 naar vier miljoen vaten per dag.

Vooral de Engels-Nederlandse oliegigant Shell maakt het mooie weer in Nigeria. Nigeriaanse bedrijven die diensten verlenen aan Shell zijn eerder de uitzondering dan de regel. Nigeriaanse zaakvoerder voelen zich stiefmoederlijk behandeld, al geven ze toe dat ze soms kampen met een gebrek aan knowhow, investeringskapitaal en een slechte infrastructuur. Ondanks onze indrukwekkende geloofsbrieven spelen de oliebedrijven contracten liever door aan buitenlandse bedrijven, klaagt Humphrey Idisi, de CEO van de Lonestar Group, een Nigeriaans boorbedrijf dat vecht tegen de bierkaai.

De regering erkent het probleem en heeft als streefdoel gesteld dat lokale bedrijven tegen 2010 de helft van de toeleveringen voor hun rekening moeten nemen. Edmund Daukoru, de petroleumadviseur van president Olusegun Abosanjo, stelt dat de eerste stap om dat ambitieuze doel te bereiken gezet is. 24 kleinere olievelden (samen goed voor een reserve van 300 miljoen vaten) werden toegewezen aan 32 lokale bedrijven.

Parlementslid Chudi Offodile gelooft niet dat de ambitieuze doelstelling haalbaar is zonder de multinationals bepaalde verplichtingen op te leggen. Ongeveer 95 procent van het geld dat uitgegeven wordt in de oliesector vloeit weg uit Nigeria, zegt Offodile. Hij is het brein achter de ‘Nigerian Content Development Bill’, een wetsvoorstel dat multinationals als Shell wil verplichten om meer topfuncties toe te wijzen aan Nigerianen. Offodile haalde zijn mosterd in Zuid-Afrika, waar steeds meer zwarten doorstromen naar de top door het ‘black empowerment’-beleid.

De buitenlandse oliegiganten zijn niet happig op het idee van verplichte aanwervingen. Fred Ohwahwa, de woordvoerder van het Franse oliebedrijf Elf, vindt dat zijn bedrijf genoeg doet omdat het opleidingen aanbiedt voor Nigeriaanse ingenieurs.

Het maatschappelijke middenveld wil nog verder gaan en eist dat monopolies doorbroken worden. MOSOP, de ngo die de belangen van het Ogoni-volk verdedigde en daarbij frontaal in aanvaring kwam met Shell, vindt dat het monopolie van Shell niet langer stand kan houden. Het is ongezond dat één bedrijf zo’n groot deel van de economie van een land in handen heeft, vooral in dit deel van de wereld, zegt woordvoerder Ledum Mitee. Zo’n bedrijf wordt dan een soort van regering die geen verantwoording dient af te leggen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.