Beijing bindt strijd aan met illegale barbecues

In een poging om de luchtkwaliteit te verbeteren gaat Beijing voortaan hard optreden tegen de populaire maar illegale barbecues in de stad.

Mei is de barbecuemaand bij uitstek in de Chinese hoofdstad omdat het weer beter is en er nog niet teveel muggen zijn. Maar de vele eetstalletjes brengen een hoop problemen met zich mee, zegt Dang Xuefeng van het stadsbestuur in de krant China Daily. “Nu het weer beter wordt, duiken langs de straten allerlei barbecues op. Die leiden tot luchtvervuiling en geluidshinder”, zegt hij. Ook het verkeer ondervindt hinder.

Het gaat er niet altijd even hygiënisch aan toe in de eetkraampjes, maar er wordt ook heel wat fijn stof geproduceerd. En dat vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid in een stad waar de vervuiling een chronisch probleem is. Vooral mensen met hart- of longaandoeningen kunnen hinder ondervinden van de barbecues.

Boetes

Beijing wil daarom meer controles uitvoeren en vaardigt boetes uit van 5000 yuan (626 euro). Het stadsbestuur dreigt illegale eetstalletjes in beslag te nemen. Er komt bovendien een kliklijn waar inwoners illegale barbecues kunnen melden.

Het stadsbestuur bond in 2000 al de strijd aan met de eetstalletjes, maar voor veel inwoners van de stad zijn ze onlosmakelijk verbonden met de zomer. “Wat keuvelen met vrienden bij een stukje vlees en een koud biertje in de zomer, dat is een must voor ons. Niets kan dat vervangen”, zegt Lu Shuze, een 27-jarige turnleraar. “Dit maakt al deel uit van mijn leven sinds de middelbare school.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift