Beijing overweegt verbod op vuurwerk

De overheid in de Chinese hoofdstad Beijing overweegt om vuurwerk te verbieden met nieuwjaar, als het huidige smogalarm aanhoudt.

  • cc Wikimedia / SebastienPoncet Vuurwerk boven Shanghai. In Beijing overweegt de overheid een verbod op vuurwerk als er smog is. cc Wikimedia / SebastienPoncet

Als er tijdens de vakantie, die op 31 januari begint, een oranje of rood smogalarm van kracht is, zal het verbod worden ingesteld, liet de dienst voor Vuurwerk gisteren (donderdag) weten. Het Chinese waarschuwingssysteem telt vier kleuren: blauw, geel, oranje en rood, in stijgende orde van gevaar. De bevolking zal gewaarschuwd worden per sms.

Beijing kreunt al jaren onder de smog, en vorig jaar leidde het massale gebruik van vuurwerk rond nieuwjaar tot een stijging in de metingen van het gevaarlijke fijnstof tot 500 microgram per kubieke meter.

Milieuvriendelijk

De stad lanceert dit jaar voor het eerst ook milieuvriendelijk vuurwerk. Dat bevat geen zwavel en produceert minder rook, maar is wel iets duurder dan conventioneel vuurwerk.

Chinezen vieren hun nieuwjaar traditioneel met veel vuurwerk. De traditie gelooft dat de knallen kwade geesten en ongeluk kunnen verjagen. Het gebruik leidt jaarlijks tot een golf van ongelukken, met verwondingen en woningbranden als gevolg.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2916   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift