Bekendheid fairtrade stagneert

86% van de Belgische consumenten heeft al horen spreken over fairtrade, een cijfer dat stabiel is sinds 2007. Duurzame handel is veel minder bekend: slechts een derde heeft er al over horen spreken.
De resultaten staan in een opiniepeiling die GfK, in opdracht van het Trade for Development Centre, uitvoerde bij de Belgische bevolking om te weten hoe de Belg denkt over eerlijke en duurzame handel, en hoe die mening evolueert door de jaren.
De bekendheid van fairtrade stagneert sinds 2007, maar van de mensen die fairtrade kennen, heeft het concept een positief imago. 40% van de Belgen heeft het afgelopen jaar fairtrade producten gekocht, blijkbaar zijn het vooral 55-plussers die fairtrade producten aankopen. Het populairste product is koffie, dan volgen chocolade, andere voedingsmiddelen, bananen, wijn en fruitsappen.

Duurzame handel minder bekend


Duurzame handel is veel minder bekend dan eerlijke handel. Slechts 36% van de Belgen heeft al horen spreken van duurzame handel en 3% van de ondervraagden kon een juiste definitie geven voor duurzame handel. Bioproducten zijn populairst: 99% van de Belgen kent biologische producten en de helft van de Belgen koopt ze ook.
Meer dan de helft van de Belgische consumenten die eerlijke handel kennen, vermelden spontaan Oxfam of Oxfam wereldwinkels (45%), 29% kent Max Havelaar. MO* had in oktober een zaterdaginterview met Lily Deforce, directeur van Max Havelaar België. ‘Waar het uiteindelijk om gaat, is het resultaat: zo veel mogelijk producenten uit het Zuiden een eerlijke prijs bieden voor hun producten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.