'Belangrijkste post-apartheidsproces' bedreigt vice-president Zuma

In Zuid-Afrika is het proces tegen Schabir Shaik van start gegaan, de financieel adviseur van vice-president Jacob Zuma. Hoewel Zuma zelf niet in het beklaagdenbankje zit, zou een dit proces wel eens het einde van zijn politieke carrière kunnen inluiden.



Ondernemer Schabir Shaik staat terecht omdat hij 145.000 euro steekpenningen zou hebben gegeven aan vice-president Zuma, in ruil voor diens steun bij zakelijke transacties. Shaik zou dat bedrag bovendien op een illegale manier hebben afschreven. Het proces tegen Shaik is maandag in de havenstad Durban van start gegaan. Zuma zit niet in het beklaagdenbankje omdat het parket oordeelde dat de zaak tegen hem niet sterk genoeg was, hoewel er toch voorlopig bewijsmateriaal voorhanden was.

De rechtszaak tegen Shaik wordt beschouwd als een goede test: is het Zuid-Afrikaanse gerecht in staat een eind te maken aan corruptie, zelfs in de hoogste regeringskringen? In Zuid-Afrika wordt dan ook gesproken van het belangrijkste proces sinds het einde van de apartheid in 1994.

Shaik en Zuma kennen elkaar al twee decennia. Ze waren beiden actief in de anti-apartheidsstrijd. Na de val van het apartheidsregime werd Zuma aangesteld tot provinciaal minister van Economische Zaken en Toerisme in de regio KwaZulu-Natal. In 1995 raakte hij in ernstige financiële problemen. Shaik beweert dat de 145.000 euro die hij en zijn bedrijf aan Zuma schonken, een vriendendienst waren. Openbaar aanklager Billy Downer gelooft die uitleg niet. Volgens Downer had Shaiks bedrijvengroep Nkobi de middelen niet om zomaar geld te geven aan Zuma en gaat het om steekpenningen in ruil voor vriendjespolitiek.

Donderdag zijn in het proces de eerste van meer dan honderd getuigen gehoord. Ze vertelden dat Shaik tijdens vergaderingen met potentiële zakenpartners vaak opsneed over zijn politieke banden met Zuma.

Volgens Downer was Shaik ook betrokken bij een plan om de Franse wapenfabrikant Thales jaarlijks 65.000 euro steekpenningen te laten betalen aan Zuma. Dat smeergeld zou de vice-president moeten overhalen om een miljardendeal te sluiten met de wapenproducent. Thales, toen nog Thomson-CSF genaamd, heeft uiteindelijk vier schepen verkocht aan de Zuid-Afrikaanse marine. Het vermeende smeergeld zou ook dienen voor Zuma’s bescherming tijdens een eventueel onderzoek naar de wapendeal. Zowel Shaik als Zuma ontkennen de aantijgingen.

Vorige week riep Joel Netshitenzhe, de woordvoerder van de regering, journalisten op om Zuma’s integriteit niet in twijfel te trekken op basis van onbewezen beschuldigingen. Volgens Norman Mlambo van het Africa Institute of South Africa is het feit dat het hele kabinet zich achter vice-president Zuma schaart niet zomaar een verklaring. Het betekent dat Zuma kan rekenen op regeringssteun.

Het Congress of South African Trade Unions (COSATU), een vakbondskoepel die 1,5 miljoen Zuid-Afrikanen vertegenwoordigt, heeft de zogenaamde Scorpions beschuldigd van medialekken over Zuma. De Scorpions zijn de onderzoekers die aan de basis liggen van de zaak tegen Shaik en die Zuma’s reilen en zeilen grondig hebben onderzocht. In een verklaring liet het COSATU weten dat politieke motieven een rol spelen in het proces. Het ziet er naar uit dat de perslekken alles te maken hebben met speculaties over wie president Thabo Mbeki zal opvolgen op de Nationale Conferentie van Mbeki’s ANC-partij in 2007. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.