Belastingvoordelen Amerikaanse ceo’s onder vuur

De toplonen in de Amerikaanse bedrijfswereld kosten de belastingbetaler in de VS elk jaar 20 miljard dollar. Actievoerders proberen de Amerikaanse presidentskandidaten te doen beloven de achterpoortjes te sluiten die de grootschalige belastingvermijding mogelijk maken.
De United Health Group, een grote Amerikaanse ziekteverzekeraar, bedacht zijn ceo William McGuire met negen miljoen aandelenopties. De onderneming pochte dat die bijkomende vergoeding haar niets kostte, maar bracht voor de transactie tegelijk wel 317,7 miljoen dollar in mindering op haar belastingaangifte. Dat is één voorbeeld uit “Executive Excess”, een rapport dat het Institute for Policy Studies en United for a Fair Economy maandag (25 augustus) publiceerden.

Fiscaal bochtenwerk


Bedrijfsleiders uit grote ondernemingen kunnen ook een onbeperkt deel van hun loon jaren later laten belasten, hun verdiensten naar belastingparadijzen doorsluizen of onbeperkte bedragen op pensioenrekeningen storten die ook niet meteen belast worden. De wettelijke achterpoortjes die dat mogelijk maken, moedigen de exorbitante verloning van topondernemers aan en leiden ertoe dat die bedragen veel minder belast worden dan de bescheiden lonen in dezelfde ondernemingen, zeggen de twee organisaties die de kat de bel aanbinden.
Volgens de auteurs van het rapport zijn de gewone belastingbetalers de dupe: bij hen haalt de overheid het geld dat ze niet van de topverdieners krijgt. Alleen al door de royale aftrek van de kost van aandelenopties die als bijkomend loon worden uitgekeerd, loopt de Amerikaanse regering per jaar 10 miljard dollar mis, staat er in het verslag. Andere technieken kosten de staat zeker nog eens evenveel geld.
Het Institute for Policy Studies en United for a Fair Economy vinden dat de VS gewoon alle uitzonderingsbepalingen moeten schrappen die grote ondernemers nu toelaten belastingen te vermijden. John McCain en Barack Obama, de twee kanshebbers op het Amerikaanse presidentschap, trekken in hun campagne allebei van leer tegen de overdreven lonen van topmanagers. Ze pleiten voor een grotere beslissingsmacht van de aandeelhouders over de toplonen in de bedrijven waarin ze hebben geïnvesteerd. Maar de twee kandidaten lijken voorlopig niet te vinden voor de radicale aanpak die het rapport voorstelt.

Inkomenskloof verbreedt


Grote Amerikaanse bedrijven betaalden hun ceo’s vorig jaar gemiddeld 10,5 miljoen dollar als hun salaris wordt opgeteld bij alle mogelijke bonussen en aandelenopties die ze kregen toegeschoven. Dat is 334 keer meer dan wat een gemiddelde werknemer verdient. Volgens het rapport zal die kloof nog toenemen: er komen immers steeds meer banen bij in sectoren waar de scheeftrekking het grootst is.
De evolutie van de toplonen houdt weinig verband met de prestaties van de bedrijven. Tussen 1990 en 2003 gingen de Amerikaanse topmanagers 313 procent meer verdienen, terwijl de bedrijfswinsten maar met 128 procent stegen. De lonen van werknemers namen maar met 49 procent toe, iets meer dan het inflatiepercentage. Bedrijfsleiders die veel mensen ontslaan of werknemers zwaar doen inleveren, worden daarvoor vaak het gulst beloond.
Een en ander zorgt al enkele jaren voor tegenreacties. Pensioenfondsen en andere grote investeerders dringen via aandeelhoudersvergaderingen aan op loonmatiging voor de top van grote bedrijven. Op sommige algemene vergaderingen werden daarvoor al meerderheden gevonden.
Maar wetsvoorstellen om belastingvermijding voor topverdieners moeilijker te maken, bleven de voorbije jaren vastlopen in het Amerikaanse parlement. Volgens de auteurs van het rapport is dat te wijten aan forse druk uit de zakenwereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.