Belboeven lichten goedgelovige Brazilianen op

Braziliaanse boeven specialiseren zich in ontvoeringen vanuit hun luie zetel. Ze bellen lukraak mensen op en zeggen dat hun kinderen ontvoerd zijn. Sommige slachtoffers schrikken zo hard, dat ze prompt losgeld betalen.
Toen de stem aan de andere kant van de lijn dreigde dat haar dochter vermoord zou worden, gaf Donha Tereza (*) eerder deze maand geen krimp. “Vermoord ze maar, maar doe het goed, want zo ga je het snelst naar de hel!” antwoordde de 83-jarige Braziliaanse uit São Paulo.
De beller had zijn telefoongesprek nochtans goed voorbereid. Eerst klonk er een snikkende vrouwenstem: “Mama, ik ben overvallen.” Donha Tereza wilde weten wie van haar dochters ze aan de lijn had. “Ik ben het, Inés” antwoordde de vrouw moeilijk verstaanbaar. Daarna kwam de dreigende mannenstem. Maar Inés was toevallig op reis in het buitenland, en dus kon Donha Tereza de ontvoerder met een gerust geweten naar de maan wensen.
Het was ook niet de eerste keer dat Donha Tereza het een afperser aan de lijn kreeg. Vorig jaar, toen ze nog samen met haar andere dochter in Rio de Janeiro leefde, kreeg ze al een gelijkaardig telefoontje. Ook toen liep ze niet in val; haar dochter had de stad verlaten om vrienden te bezoeken en het verhaal dat de beller ophing, kon niet kloppen.

Valse ontvoeringen


Valse ontvoeringen zijn een echte plaag geworden in de Braziliaanse steden. De militaire politie van São Paulo kreeg de eerste 45 dagen van dit jaar 3.150 klachten binnen over dit soort van telefoonterreur. Waarschijnlijk is het maar de top van de ijsberg, want nogal wat slachtoffers doen geen aangifte.
Veel Brazilianen hebben al over de nieuwe techniek gehoord en ontmaskeren de bellers met enkele gerichte vragen. Vaak zijn de daders niet goed voorbereid en staan ze algauw met de mond vol tanden. Maar de belboeven vinden toch altijd weer nieuwe slachtoffers. Doodsbenauwd betalen die wat er gevraagd wordt. Meestal gat het maar om enkele duizenden euro’s - de boeven willen de operatie zo snel mogelijk afronden.
Hoeveel onheil de nieuwe vorm van afpersing aanricht, is moeilijk in te schatten. Vorige week stierf een 67-jarige vrouw in São Paulo aan een hartinfarct nadat ze via de telefoon te horen had gekregen dat haar zoon ontvoerd was.
De politie raadt mensen aan altijd ongeveer te weten waar hun verwanten zijn en voorzichtig te zijn met het doorgeven van telefoonnummers en andere gegevens die afpersers kunnen gebruiken.
Nogal wat telefoonterreur vertrekt vanuit de overvolle gevangenissen in het land. Boeven hebben zeeën van tijd om met binnengesmokkelde mobieltjes slachtoffers te zoeken. Met de hulp van handlangers die nog op vrije voeten zijn, kan het geld worden geïnd. De ordediensten eisen al jaren scherpere maatregelen om te verhinderen dat gevangenen zaktelefoons in handen krijgen, maar die komen er maar niet.
(*) De naam werd veranderd om wraakacties te vermijden

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.