Beleggers likkebaardend into Africa

‘Afrika, the final frontier’ –zo luidt de slogan waarmee de Nederlandse grootbank ABN Amro beleggers wil lokken om een aandeel van ruim tien euro te kopen in het begin februari gelanceerde Afrika-certificaat.
Vorig jaar al bracht ABN Amro een Afrika Grondstoffen-certificaat op de markt, evenals een certificaat voor respectievelijk Egypte, Marokko, Nigeria en Zuid-Afrika. Dat zijn niet toevallig de grootste groeiers van Afrika, die het continent al jaren economische groeipercentages van ruim vijf procent bezorgen.
Samen met het Zweedse HQ Fund, Capital Magna Africa uit Ierland en het Nederlandse Mango Capital Fund, behoort ABN Amro tot de pioniers die direct en risicovol willen beleggen via Afrikaanse aandelenmarkten. Geweldige rendementen van soms wel vijftig procent en meer, juichen de vele websites voor beleggers. Nu aandelenkoersen vreemde jojobewegingen maken en minder kortetermijnwinst opleveren, blikken steeds meer beleggers likkebaardend naar het “verdoemde” continent. ’s Werelds economieën zuchten onder krimpende olievoorraden. Maar veel Afrikaanse landen hebben nog onontgonnen olie- en gasvelden, en forse voorraden grondstoffen als goud en andere mineralen.
Wat hebben gewone Afrikanen aan deze nieuwe beleggingsdrift? De Afrika-portefeuille van ABN Amro bevat vooral financiële instellingen, telecom- en mijnbouwbedrijven. Op nummer één staat het Egyptische bouwbedrijf Orascom Construction. Of beter: ex-Egyptische bedrijf, want onlangs voor bijna negen miljard euro overgekocht door het Franse Lafarge, ’s werelds grootste cementbedrijf. Op nummer drie staat het mijnbedrijf Anglo Platinum, dat via Zuid-Afrika tekent voor veertig procent van de mondiale productie van platina (ondermeer bestemd voor juwelen en katalysatoren van auto’s).
Uit een recent gepubliceerd onderzoeksrapport van de Britse consultant ActionAid en het Nederlandse Instituut voor Zuidelijk Afrika (NIZA) blijkt dat de platinawinning in enkele Zuid-Afrikaanse provincies verwoestende gevolgen heeft voor zowat 20.000 boeren. Ze leidt er ook tot ernstige vervuiling van drinkwater en grond. ‘We leefden hier in harmonie, we hadden voedsel en elektriciteit. Toen kwam de mijn en begroef ons levend. Het is alsof iemand eerst in je huis komt leven en je er dan uit trapt’, aldus de 56-jarige Rose Thlarera uit de Limpopo-provincie, een van de honderden getuigen uit het rapport.
Anglo Platinum zegt sociaal en milieubewust te zijn, maar daar maakt het uiterst gedetailleerde en stevig onderbouwde onderzoeksrapport gehakt van. Volgens de onderzoekers maakt het bedrijf ‘over de rug van de omwonenden enorm veel winst: 1,12 miljard euro in 2007’. Recent zei ABN AMRO-topman Van Oudheusden: ‘We hanteren een strenge selectieprocedure voor de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt, maar kunnen niet garanderen dat het lokale personeel naar westerse maatstaven wordt behandeld.’ Om over de lokale bevolking nog maar te zwijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.