Belgen helpen Zambianen bij waterbeleid per satelliet

Het Belgische bedrijf Geographic Information Management (GIM) heeft medewerkers van de universiteit van Zambia en de Zambiaanse waterautoriteit de gegevens van satellietbeelden leren analyseren waardoor Zambia nu zelf het waterbeheer in handen kan nemen.
GIM verwerkte de ruwe satellietdata van het Europese Ruimteagentschap (ESA) tot bruikbaar materiaal en trok dit jaar enkele keren naar Zambia om duidelijk te maken wat mogelijk is met zulke beelden. Daarnaast trainde het bedrijf ook mensen ter plaatse om hen uit te leggen hoe ze de beelden kunnen verwerken en analyseren, zegt Gregory D’Hulst van GIM.
Het project past in het TIGER-initiatief van de ESA, waarmee watergerelateerde problemen in Afrika bestreden worden door aardobservatietechnieken in te zetten. De satellietbeelden tonen waar stedelijke gebieden snel groeien en waar bossen en landbouwgebieden sneuvelen. De beelden laten ook toe om het risico op erosie, de veranderingen in de watertoevoer en het percentage oppervlaktewater te berekenen.
“De wetenschap speelt een steeds belangrijker rol in watermanagement- en ontwikkeling. De Zambiaanse overheid is dan ook tevreden met dit project en zal de overheid helpen de natuurlijke rijkdommen van het land te beschermen”, zegt Peter Daka, de minister van Wetenschap en Technologie, aan de portaalsite Science and Development Network.
De beelden focussen vooral op het drukbevolkte stroomgebied van de rivier Kafue, waar ongeveer de helft van de 11 miljoen Zambianen wonen. Banda Kawawa van de universiteit van Zambia laat in een persmededeling weten dat het project hopelijk ook kan uitgebreid worden naar andere stroomgebieden in het land, voor de financiering van zo’n project zal Zambia bij de Wereldbank moeten aankloppen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.