Belgen in het buitenland

In 2013 zijn 381.452 Belgen geregistreerd op consulaire posten in het buitenland. ‘Als je dat aantal kruist met de statistieken van de VN en de bestemmingslanden zelf, dan kom je op zowat een half miljoen Belgen in het buitenland’, zegt professor demografie Michel Poulain. Profielschets van de Belgische gelukzoeker. 

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier te lezen.

Eén Belg op twintig woont in het buitenland
Het afgelopen decennium is het aantal geregistreerde Belgen in het buitenland gestegen van een kleine 300.000 naar ruim 380.000. Die toename geldt voor zowat alle landen –met uitzondering van Venezuela, Tanzania, Nigeria en –niet verwonderlijk– Syrië en Libië.

De 20 favoriete bestemmingslanden van de emigrerende Belg
Van de geregistreerde Belgen in het buitenland woont 94 procent in een van de twintig topbestemmingen.

Zes opvallende Belgische kolonies
Ongeveer een half miljoen Belgen leeft in het buitenland. Het overgrote deel van deze Belgische expats woont en werkt in onze buurlanden of in andere Europese landen. Maar er migreerden ook Belgen naar meer exotische bestemmingen. MO* neemt de Belgische kolonies in Zuid-Afrika, Brazilië, Canada, Israël, Argentinië en Australië onder de loep.

Belgen in het buitenland: no taxation without representation
‘Tijdens de verkiezingen vormen de Belgen in het buitenland zeker een factor van belang’, zegt Hendrik Vuye, professor staatsrecht aan de Universiteit van Namen. ‘Zoveel stemmen, daar zal elke politicus voor gaan. Het zal misschien geen grote maar toch een marginale invloed hebben –en voor een politieke partij is een zetel een zetel.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift